«Πρωτοπαθες» και «δευτεροπαθες» αντιφωσφολιπιδικο συνδρομο - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ «ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΣ» ΚΑΙ «ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΕΣ» ΑΝΤΙΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Πρωτοπαθές» και «δευτεροπαθές» αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

«Πρωτοπαθές» και «δευτεροπαθές» αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

«Πρωτοπαθές» και «δευτεροπαθές» αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται ως «πρωτοπαθές», όταν δεν υπάρχει συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και όταν οι ασθενείς εμφανίζουν συστηματικό ερυθηματώδη λύκο μαζί με αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα και τις ανάλογες κλινικές εκδηλώσεις, τότε χαρακτηρίζεται ως «δευτεροπαθές».

Στη Βιονευρολογική έχουμε παρατηρήσει αυτή τη διαφορά που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για να είναι μια πρακτική, διαγνωστική και κλινική «διαίρεση» που θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς για γρήγορη εφαρμογή της ανάλογης θεραπείας.

Πάντοτε, όμως, και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει η συνοδεία κάποιου νευροψυχιατρικού νοσήματος, ανάλογης συμπτωματολογίας και στις δυο περιπτώσεις, το οποίο συμβαδίζει σε αναλογία με τα συμπτώματα του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου.

Υπάρχει στενή «συγγένεια» ίσως και γιατί υπάρχει και κοινή ανοσολογική καταβολή της παθογένειας στις δυο περιπτώσεις. Πάντως τα τελευταία χρόνια με την εύκολη εντόπιση και τη διαγνωστική χρήση των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων, η όλη κατάσταση πλέον, ότι αφορά το διαχωρισμό τους μεταξύ «πρωτοπαθούς» και «δευτεροπαθούς», είναι εύκολη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Μετατραυματικό σύνδρομο και ψυχικές διαταραχές
Το μετατραυματικό σύνδρομο δημιουργεί με τη σειρά του ψυχικές διαταραχές με χαρακτηριστική κλινική εικόνα˙ πρόκειται για περιπτώσεις σχιζοφρένειας, κατάθλιψης, ψυχικών διαταραχών, άνοιας, αδυναμίας συγκέντρωσης και λοιπά. Περισσότερα...



Η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη νευροφυσιολογική μέθοδος για εγκεφαλικές μεταβολές, ακόμη και σε περιπτώσεις χωρίς κλινική συμπτωματολογία Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit