• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Κινήσεις έκτασης» και υπερτασική εγκεφαλοπάθεια

«Κινήσεις έκτασης» και υπερτασική εγκεφαλοπάθεια

«Κινήσεις έκτασης» και υπερτασική εγκεφαλοπάθεια

Στη Βιονευρολογική στους διάφορους τύπους εγκεφαλοπάθειας ψάχνουμε πάντοτε να βρούμε ποιο είναι εκείνο το κλινικό στοιχείο που είναι το πλέον χαρακτηριστικό για την κάθε εγκεφαλοπάθεια.

Έτσι λοιπόν στις περιπτώσεις υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας, και πιο χαρακτηριστικά αυτής της οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας, έχουμε διαπιστώσει ότι σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται οι λεγόμενες «αντανακλαστικές κινήσεις έκτασης».

Πρόκειται για κινήσεις των άνω και κάτω άκρων που είναι ενδεικτικές για μια παθολογία του εγκεφαλικού στελέχους ή των συνδέσεων του με τα εγκεφαλικά ημισφαίρια.

Παρατηρώντας, δηλαδή, αυτές τις κινήσεις, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της εμφάνισης της νόσου, πόσο συνδεδεμένη με τον εγκεφαλικό ιστό είναι και πόσο επιβλαβής για αυτόν.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι ξεκινάει κεντρικά και λόγω των οιδημάτων δημιουργούνται πιέσεις στην εγκεφαλική ουσία , οι οποίες με τη σειρά τους συγκεντρώνονται σαν συνισταμένη κυρίως στο στέλεχος, όπου προκαλούν και την αυτόματη «αντανάκλαση των κινήσεων έκτασης».

Έτσι λοιπόν έχουμε μια εξήγηση για το τι συμβαίνει και ανάλογα με την έκταση αυτών μπορούμε να συμπεράνουμε και πόση είναι η βλάβη που προκαλούν.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ιδεοψυχαναγκασμοί και τικ
Πληροφορίες, έρευνα και αναλύσεις πάνω στο πρόβλημα των ιδεοψυχαναγκασμών και τικ. Περισσότερα...



Η συνεκτική δύναμη της μνήμης
Από τη χρόνια εμπειρία με ασθενείς που υποφέρουν από προβλήματα μνήμης, στη Βιονευρολογική, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μνήμη είναι αυτή που δίνει ουσιαστικά συνέχεια στη ζωή μας Περισσότερα...



Μυελίνη και συνείδηση
Στη Βιονευρολογική, εξετάζοντας τα απομυελινωτικά νοσήματα, δηλαδή την κατάσταση της μυελίνης σε διάφορες νευρολογικές κλινικές εικόνες, έχουμε διαπιστώσει ότι το όλο σύστημα, είναι ένα «κλειδί» μεταξύ αυτής της ουσίας της μυελίνης και της συνείδησης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit