• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και σωματική επιβάρυνση

Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και σωματική επιβάρυνση

Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και σωματική επιβάρυνση

Στη Βιονευρολογική, αναλύοντας τα ιστορικά ασθενών με αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και διάφορα σύνδρομα από τη σπονδυλική στήλη, διαπιστώσαμε ότι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα σε ελάχιστες περιπτώσεις εμφανίζεται μετά από έντονη κόπωση.

Αναλύοντας ακόμη πιο προσεκτικά τα ιστορικά των ασθενών, βλέπουμε ότι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα πιθανόν να μην είναι η αιτία της εμφάνισης των συμπτωμάτων, αλλά πολύ τακτικά είναι η αφορμή μιας χειροτέρευσης των συμπτωμάτων σε έντονη σωματική κόπωση.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια αλληλουχία μεταξύ αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας και σωματικής κόπωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μια προκαλεί την άλλη. Εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η μια επιβαρύνει την άλλη προς το χειρότερο.

Συνεπώς, σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας πρέπει να ελέγχεται με προσοχή και σε συνεργασία γιατρού και ασθενούς το όριο της σωματικής επιβάρυνσης που επιτρέπει η κατάσταση του.

Αυτό δεν είναι καμία εύκολη υπόθεση, διότι συνήθως οι ασθενείς αυτοί «εμφανίζονται» με τα συμπτώματα αυτά, αφού έχει γίνει το «κακό».

Σε προχωρημένα πλέον στάδια της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας δεν μπορεί κανείς να ορίσει με σιγουριά το όριο της σωματικής επιβάρυνσης. Σε αυτό το σημείο μιλάμε απλώς για τη δυνατότητα μεγαλύτερης ανάπαυσης και θεραπευτικής αγωγής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ρίσκο, επιληψία, κρανιοεγκεφαλικά τραύματα
Τα κρανιοεγκεφαλικά τραύματα οποιασδήποτε παθολογικής βαθμίδας, ακόμη και τα χαμηλού ρίσκου, δημιουργούν προϋποθέσεις εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων στον εγκέφαλο . Περισσότερα...



Κυματομορφή οξέoς και βραδέος κύματος
Όπως φαίνεται στην εικόνα, όταν έχουμε έναν τέτοιο συνδυασμό κυμάτων παρουσιάζεται μια υψηλή παθογένεια που υπάρχει στον εγκέφαλο Περισσότερα...



Τι δείχνει η μαγνητική τομογραφία στον ιό του έρπητα
Η μαγνητική τομογραφία στον ιό του έρπητα σημειακά δείχνει σε ορισμένες περιπτώσεις τις λεγόμενες διαταραχές Τ2 οι οποίες σε σύγκριση με τις διαταραχές Τ1 πάντοτε είναι συγκεκριμένες γι’ αυτήν την περίπτωση. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit