Συναισθηματικος εγκεφαλος (emotional brain) - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ (EMOTIONAL BRAIN)
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Συναισθηματικός εγκέφαλος (emotional brain)

Συναισθηματικός εγκέφαλος (emotional brain)

Συναισθηματικός εγκέφαλος (emotional brain)

Στην περίπτωση του συναισθηματικού εγκεφάλου έχουμε όλες εκείνες τις λειτουργίες που πηγάζουν από την έντονη νευρολειτουργική δραστηριότητα της εγκεφαλικής δράσης, σε ότι αφορά τα συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος και η ηδονή, και τα οποία έρχονται σε επαφή με το πρόσθιο τμήμα της «νήσου του εγκεφάλου», όπως φαίνεται στην εικόνα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η «νήσος του εγκεφάλου» είναι αυτή που δέχεται το πρωτόγονο ερέθισμα του φόβου ή της ηδονής, το επεξεργάζεται ανάλογα και «κρίνει» κατά πόσο είναι απαραίτητο, αξιόλογο να το εκδηλώσει με μια κλινική έκφραση στον εγκέφαλο και σε όλο τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Παίζει», δηλαδή, η «νήσος του εγκεφάλου» ένα κεντρικό ρόλο στο ορμέμφυτο και στη διαδικασία παραγωγής φόβου και άγχους.

Και τα δυο μαζί μπορεί να εμφανιστούν σε ανάλογες διαδοχικές εκφράσεις, λίγο ή πολύ, ανάλογα με την υπερλειτουργία της ή την υπολειτουργία της ή την κανονική της λειτουργία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Οστεομαλακύνσεις στον αυχένα και ο πόνος που φέρνουν μαζί τους
Ακριβώς, όπως η αρτηριοσκλήρωση στα οστά, έτσι έχουμε, σε αντίθετη ακριβώς πορεία, την οστεομαλάκυνση, δηλαδή την απώλεια συνδετικών και συνεκτικών στοιχείων του οστού σε ορισμένα στοιχεία και τη δημιουργία θέσεων ευάλωτων, τόσο στον πόνο όσο και στις πιέσεις Περισσότερα...



«Λιπουαλίνωση»: ένας κίνδυνος για εγκεφαλικό
Στα τοιχώματα των αγγείων, κατά περιόδους και ιδιαίτερα αυτών των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο σακχαρώδη διαβήτη ή κακώς ρυθμισμένη υπέρταση ή άλλα αιματολογικά νοσήματα, εμφανίζονται διαταραχές στο αίμα που έχουν σαν αποτέλεσμα την τοποθέτηση στα τοιχώματα των αγγείων κάποιου ινώδους και μικροαθηρωματικών πλακών, έτσι ώστε να δημιουργείται μια «λιπουαλίνωση», όπως λέγεται Περισσότερα...



Ο χαρακτήρας του «δύσκολου» παιδιού
Τα παιδιά που χαρακτηρίζονται σαν «δύσκολα», φτάνουν σε ένα ποσοστό 10% στη σύγχρονη κοινωνία Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit