• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η γέννηση της ερωτικής επιθυμίας

Η γέννηση της ερωτικής επιθυμίας

Η γέννηση της ερωτικής επιθυμίας

Όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, η γέννηση της ερωτικής επιθυμίας μέσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου είναι μια πολύ πολύπλοκη διαδικασία, η οποία ξεκινά από τα αισθητήρια όργανα του εγκεφάλου.

Δηλαδή, ενώ με την αφή, την όραση, την ακοή, τη γνώση κ.τ.λ. μπορούμε να δεχτούμε ερεθίσματα τα οποία διεγείρουν την ερωτική διάθεση, την οποία και μπορούμε να ερευνήσουμε πλέον νευροφυσιολογικά, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πως εκτιμώνται αυτά από τον εγκέφαλο και του «προβάλλονται» λειτουργικά.

Οι έρευνες τον τελευταίο καιρό έδειξαν ότι σε μια πρόσθια περιοχή της φαιάς ουσίας, εντός του βαθύτερου εγκεφάλου, της λεγόμενης «νήσος του εγκεφάλου», εμφανίζονται τα συναισθηματικά δρώμενα και εκτιμώνται ανάλογα, έτσι ώστε με τη διέγερση των κατάλληλων κυττάρων εκεί να έχουμε αισθήματα αγάπης και επιθυμίας.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι ο εγκέφαλος κυριολεκτικά από την κατασκευή του και τον τρόπο λειτουργίας του είναι ο ρυθμιστής ζωτικών ενεργειών, όπως είναι ο έρωτας και η σεξουαλική επιθυμία.

Συγκεκριμένα, επειδή αυτά είναι εντός νευρωνικών τόξων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, τυχόν βλάβες αυτών των περιοχών εμφανίζονται με κλινικές εικόνες συναισθηματικών και σεξουαλικών διαταραχών.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το σύνδρομο Refsum και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια
Το ιδιαίτερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η μείωση της οπτικής οξύτητας εξαιτίας της αμφιβληστροειδοπάθειας δεν είναι τόσο χαρακτηριστική όσο στις άλλες αμιγείς περιπτώσεις, όπως έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική Περισσότερα...



Το πρόβλημα της διάχυτης αλωπεκίας στα βρέφη
Στη περίπτωση της διάχυτης αλωπεκίας, μετά τον τοκετό, έχουμε σαφώς κάποιες νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες επιβεβαιώνονται με τη χρήση της νευροφυσιολογικής διαγνωστικής διαδικασίας Περισσότερα...



Μπορεί η εκπαίδευση να αλλάξει τη ροή των συναισθημάτων;
Με απόλυτη σιγουριά ναι. Σε παρατηρήσεις που κάνουμε εδώ στη Βιονευρολογική, επί χρόνια σε ασθενείς με συναισθηματικές διαταραχές και ταυτόχρονες ηλεκτροεγκεφαλογραφικές καταγραφές και ψυχομετρικές αναλύσεις, βλέπουμε αυτές τις μεταβολές πάρα πολύ τακτικά. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit