• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η συναισθηματική εκτίμηση του πόνου

Η συναισθηματική εκτίμηση του πόνου

Η συναισθηματική εκτίμηση του πόνου

Το νευρικό σύστημα καθ’ ολοκληρίαν είναι ένα σύστημα ελέγχου κάθε μορφής πόνου που «παράγεται» εντός ενός οργανισμού ή ενός ανθρώπινου σώματος.

Έτσι, βλέπουμε, όπως έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική, ότι ελέγχοντας τα νευρωνικά συστήματα παραγωγής και έντασης του πόνου, μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της γενικής λειτουργίας συναίσθησης του πόνου και της διαδρομής της.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε και ελέγχουμε, ακόμη και επηρεάζουμε, τη θεραπεία αυτών των επώδυνων καταστάσεων. Ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο όλο «σχήμα» εκτίμησης και διαπίστωσης της λειτουργίας του πόνου είναι η ακριβής γνώση του εγκεφαλικού εκείνου κέντρου που συναισθηματικά εκτιμά την ποιότητα και την ένταση του πόνου.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για τη λεγόμενη «νήσος του εγκεφάλου» ή «νήσος του Ράϊλ». Είναι η περιοχή εκείνη του εγκεφάλου, η οποία δεχόμενη τα επώδυνα ερεθίσματα μπορεί με τις λειτουργίες της ανάλογα να τα εκτιμήσει και να τα διαβαθμίσει.

Έτσι λοιπόν κατά κάποιον τρόπο συμβάλλει στο γεγονός αν αντιλαμβανόμαστε το αίσθημα του πόνου και στον ίδιο τον οργανισμό, αλλά και σε άλλους οργανισμούς, λίγο ή πολύ.

Δηλαδή, μπορεί να έχουμε το παράδειγμα, ενώ αντιλαμβανόμαστε τον πόνο κάποιου, δεν είμαστε σε θέση συναισθηματικά να το εκτιμήσουμε, γιατί η «νήσος του Ράϊλ» δε λειτουργεί σωστά.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι έχει ανακαλύψει ο Στάνλεϊ Προύσνερ;
Ο Στάνλεϊ Προύσνερ είναι ένας νευρολόγος του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και συγκεκριμένα στο Σαν Φραγκίσκο που αφιέρωσε το χρόνο του για ένα τεράστιο επιστημονικό έργο που αφορά την έρευνα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας Περισσότερα...



Το απλό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και η επιληπτική κρίση
Είναι σχεδόν σίγουρο με τα σύγχρονα μηχανήματα, όπως έχουμε διαπιστώσει και εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, ότι κάθε μορφή επιληψίας καταγράφεται Περισσότερα...



Πονοκέφαλοι, αναιμία και η θρομβοπενία
Όταν εμφανίζονται συχνά θρομβοπενία ή λευκοπενία και αναιμία σε γηραιούς ασθενείς, πρέπει να σκεφτούμε την περίπτωση του πολλαπλού μυελώματος. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 5/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit