• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η σημασία της «νήσου του εγκεφάλου» για τη συνείδηση

Η σημασία της «νήσου του εγκεφάλου» για τη συνείδηση

Η σημασία της «νήσου του εγκεφάλου» για τη συνείδηση

Μπορούμε πλέον, όπως κάνουμε τακτικά και στη Βιονευρολογική, να έχουμε μια καταγραφή συνειδησιακών επιπτώσεων εγκεφαλικών λειτουργιών, εξετάζοντας τη «νήσο του εγκεφάλου».

Η «νήσος του εγκεφάλου» είναι «τμήματα» της φαιάς ουσίας, βαθιά «χωμένα» στην κροταφική αύλακα, εκατέρωθεν στα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

Με ειδικές απολήξεις στα σημεία αυτά μπορούν να «πάρουν» από τη γειτονικά φαιά ουσία αισθήματα συγκεκριμένων βιωματικών καταστάσεων, όπως είναι το θέμα της επαφής, της εμπιστοσύνης, της κακοδιάθεσης ή της ευχάριστης διάθεσης.

Δεχόμενα αυτά μπορούν να τα τροποποιήσουν ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται από άλλες περιοχές του εγκεφάλου ή ακόμη και από αυτά που έρχονται από ξένους εγκεφάλους, δηλαδή από τρίτα άτομα.

Δηλαδή, η νήσος λειτουργεί σαν ένα κέντρο επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και δημιουργεί εκείνες τις υποθέσεις της λεγόμενης ενσυναίσθησης ή εμπάθειας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τραύλισμα: μια διαταραχή στη σειρά μετάδοσης των ακουστικών ερεθισμάτων
Για να μιλάει και να αρθρώνει κανείς σωστά, πρέπει να υφίστανται δυο προϋποθέσεις˙ o ήχος και οι βιοχημικές αντιδράσεις που προκαλεί, «μπαίνοντας» στον εγκέφαλο, πρέπει να διεγείρουν μια σειρά από εγκεφαλικούς σχηματισμούς, με συγκεκριμένο «τέμπο και ένταση» Περισσότερα...



Η εναλλαγή μεταξύ ύπνου και επιληψίας στα παιδιά
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δύσκολο θέμα, προκειμένου να εντοπίσουν τί είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο, τί και πώς επηρεάζει κατά μονάς το παιδί που έχει επιληπτικά επεισόδια Περισσότερα...



Γνωστικές διαταραχές και επαλήθευση
Οι γνωστικές διαταραχές αποτελούν ένα σημαντικό προβληματισμό για τη νευρολογία, προκειμένου να μπορέσει κανείς να διαπιστώσει παθολογικές καταστάσεις και να προχωρήσει σε θεραπευτικές διαδικασίες. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit