• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η «νήσος των θησαυρών» του εγκεφάλου

Η «νήσος των θησαυρών» του εγκεφάλου

Η «νήσος των θησαυρών» του εγκεφάλου

Πρόκειται για μια περιοχή, όπως φαίνεται στην εικόνα, ακριβώς στο μέσον του εγκεφάλου από την αριστερή και δεξιά πλευρά, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο όπου υπάρχει μια βαθιά αύλακα της φαιάς ουσίας, η λεγόμενη κροταφική αύλακα.

Στο βάθος της ουσίας αυτής, ακριβώς σαν ένα νησί, όπως φαίνεται στην εικόνα, εκεί λοιπόν φαίνεται η περιοχή αυτή της φαιάς ουσίας που είναι «εγκλωβισμένη» μέσα στη λευκή ουσία και αποτελεί την έδρα της συμπεριφοράς της «δράσεως» των συναισθημάτων και της επικοινωνίας των ατόμων.

Είναι μια ανατομική περιοχή του εγκεφάλου, ακριβώς στο κέντρο του, η οποία έχει συνάψεις με τις γύρω περιοχές με διάφορους «γύρους», όπως λέμε σύντομους ή μεγάλους, οι οποίοι είναι τα «κανάλια», σε ότι αφορά διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως είναι π.χ. οι πληροφορίες των αισθητηρίων οργάνων ή σε ότι αφορά τις πληροφορίες συναισθημάτων και της συνείδησης.

Ακριβώς αυτό το «μείγμα» επεξεργαζόμενο σε αυτή την περιοχή έρχεται σαν τελικό αποτέλεσμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις συμπεριφοράς, επαφής με άλλους ανθρώπους και την εκτίμηση του γύρω περιβάλλοντος.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Λιποδιάλυση και ενέργεια φαρμάκων
Πάρα πολλά φάρμακα ακόμη και αυτά που περιέχουν λιπόφιλες ουσίες και περνάνε τον φραγμό του εγκεφάλου δεν έχουν πάντοτε την αναμενόμενη δραστηριότητα. Περισσότερα...



Αδυναμία της μιας πλευράς του σώματος
Είναι ένα φαινόμενο που τουλάχιστον εδώ στους δικούς μας ασθενείς στη Βιονευρολογική παρουσιάζεται τακτικά, περιοδικά ή και σταθερά. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit