• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Από εγκέφαλο σε εγκέφαλο

Από εγκέφαλο σε εγκέφαλο

Από εγκέφαλο σε εγκέφαλο

Πλέον με τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στο διαγνωστικό τομέα της νευρολογίας είναι κάτι καινούργιο που μέχρι τώρα εθεωρείτο ακατόρθωτο· μπορεί πλέον να γίνει έλεγχος της επικοινωνίας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο και να διερευνηθεί ο συντονισμός τους.

Τόσο με τη δημιουργία της υπολογιστικής και μαγνητικής τομογραφίας όσο και της εικοσιτετράωρης ηλεκτροεγκεφαλογραφικής καταγραφής άνοιξαν δυο καινούργιοι δρόμοι που κάνουν δυνατή αυτή την έρευνα, δηλαδή της μετάδοσης ενέργειας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο.

Όχι μόνο υπάρχει τρόπος να καταγράφεται αυτή η ενέργεια, αλλά είναι δυνατόν να μετρούνται και οι τροποποιήσεις της, έτσι ώστε να διαπιστώνεται πότε κάποιοι εγκέφαλοι συγχρονίζονται και πότε όχι.

Εμείς εδώ στη Βιονευρολογική εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε καταγράψει σε διάφορες παθήσεις τον τρόπο επικοινωνίας των εγκεφάλων με την ηλεκτροεγκεφαλογραφική μέθοδο.

Η ταυτόχρονη καταγραφή σε δυο εγκεφάλους, ενώ αυτοί βρίσκονται σε επικοινωνία, μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε σε ποιά σημεία αυτή η επικοινωνία γίνεται ταυτόχρονα αντιληπτή από τα εγκεφαλικά κύτταρα διαφορετικών εγκεφάλων.

Έτσι πλέον μιλάμε για ένα καινούργιο διαγνωστικό κριτήριο και μια καινούργια ώθηση στην έρευνα των νευροψυχιατρικών νοσημάτων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ύπνος και εσωτερικό ρολόι
Τα τελευταία χρόνια νευροεπιστήμονες όλο και πιο τακτικά διατυπώνουν θεωρίες όσον αφορά τη σημασία και τη λειτουργία του εσωτερικού ρολογιού του βιορυθμού μας˙ πρόκειται για τη χρονική ρύθμιση μεταξύ ύπνου και αφύπνισης που πραγματοποιεί ο εγκέφαλος. Περισσότερα...



Το πληκτρολόγιο και ο εγκέφαλος
Σε μια έρευνα που έχουμε κάνει εδώ στη Βιονευρολογική, προκειμένου να εντοπίσουμε τις διαφορές σε ότι αφορά τη χρήση του πληκτρολογίου σε σχέση με το γραπτό λόγο, έχουμε διαπιστώσει ουσιώδεις αποκλίσεις Περισσότερα...



Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν τη λειτουργία του σώματος τους
Σε ότι αφορά ψυχοσωματικές καταστάσεις στρες και πόνου στα παιδιά, η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι όσο νωρίτερα τα παιδιά γνωρίζουν το σώμα τους τόσο λιγότερα προβλήματα εμφανίζονται στο μέλλον. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit