• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Από εγκέφαλο σε εγκέφαλο

Από εγκέφαλο σε εγκέφαλο

Από εγκέφαλο σε εγκέφαλο

Πλέον με τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στο διαγνωστικό τομέα της νευρολογίας είναι κάτι καινούργιο που μέχρι τώρα εθεωρείτο ακατόρθωτο· μπορεί πλέον να γίνει έλεγχος της επικοινωνίας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο και να διερευνηθεί ο συντονισμός τους.

Τόσο με τη δημιουργία της υπολογιστικής και μαγνητικής τομογραφίας όσο και της εικοσιτετράωρης ηλεκτροεγκεφαλογραφικής καταγραφής άνοιξαν δυο καινούργιοι δρόμοι που κάνουν δυνατή αυτή την έρευνα, δηλαδή της μετάδοσης ενέργειας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο.

Όχι μόνο υπάρχει τρόπος να καταγράφεται αυτή η ενέργεια, αλλά είναι δυνατόν να μετρούνται και οι τροποποιήσεις της, έτσι ώστε να διαπιστώνεται πότε κάποιοι εγκέφαλοι συγχρονίζονται και πότε όχι.

Εμείς εδώ στη Βιονευρολογική εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε καταγράψει σε διάφορες παθήσεις τον τρόπο επικοινωνίας των εγκεφάλων με την ηλεκτροεγκεφαλογραφική μέθοδο.

Η ταυτόχρονη καταγραφή σε δυο εγκεφάλους, ενώ αυτοί βρίσκονται σε επικοινωνία, μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε σε ποιά σημεία αυτή η επικοινωνία γίνεται ταυτόχρονα αντιληπτή από τα εγκεφαλικά κύτταρα διαφορετικών εγκεφάλων.

Έτσι πλέον μιλάμε για ένα καινούργιο διαγνωστικό κριτήριο και μια καινούργια ώθηση στην έρευνα των νευροψυχιατρικών νοσημάτων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Κολλώδης κύστη και εγκεφαλονωτιαίο υγρό
Η κολλώδης κύστη περιέχει ένα βλεννώδες υγρό, το οποίο μαζεύεται σε μια ακατάλληλη περιοχή, γύρω από την τρίτη κοιλία ή μέσα στην τρίτη κοιλία, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη δίοδο του εγκεφαλονωτιαίου υγρού Περισσότερα...



Αισθητηριακά ελλείμματα και ψυχώσεις
Υπάρχουν αρκετές μορφές ψυχώσεων, κυρίως παραληρηματικού χαρακτήρα, με την τάση να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία σε άτομα της ιδίας ομάδας Περισσότερα...



Γιατί το στρες έχει διαφορετική επιρροή από άτομο σε άτομο;
Αποτελούσε πάντοτε για όλους τους νευρολόγους και νευροεπιστήμονες ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πεδίο, η διαφορετικότητα που παρουσιάζει κάθε άτομο από ένα άλλο και κυρίως εκείνο που είναι το θεμελιώδες ερώτημα είναι πώς μια κατάσταση στρες με την ίδια ένταση κάνει το ένα άτομο να καταρρεύσει φυσικά, ενώ το άλλο μπορεί να συνεχίσει την ίδια του τη ζωή και με βελτίωση για πολλά χρόνια Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit