• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Τμηματική» εγκεφαλική δυσλειτουργία και κινητικές διαταραχές

«Τμηματική» εγκεφαλική δυσλειτουργία και κινητικές διαταραχές

«Τμηματική» εγκεφαλική δυσλειτουργία και κινητικές διαταραχές

Οι κινητικές διαταραχές μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας «τμηματικής» εγκεφαλικής δυσλειτουργίας. Ως γνωστόν διάφορα τμήματα του εγκεφάλου έχουν τον έλεγχο συγκεκριμένων κινητικών λειτουργιών, τα οποία συνεργαζόμενα μεταξύ τους παρουσιάζουν μια «νέα» μορφή κινητικής έκφρασης.

Π.χ. βλέπουμε ότι ενώ τα βασικά γάγγλια, η παρεγκεφαλίδα και ο θάλαμος μπορούν να «επιτελούν» λειτουργίες κινητικών καταστάσεων, ταυτόχρονα όλα αυτά τα τμήματα συνεργάζονται και σε ορισμένες ειδικές μορφές άλλων κινητικών εκφράσεων.

Συνεπώς, ο εξεταστής που ασχολείται με αυτά τα θέματα πρέπει να έχει γνώση τόσο των «τμηματικών» εγκεφαλικών λειτουργιών της κινητικότητας, όσο και γενική γνώση της συνεργασίας των εγκεφαλικών τμημάτων που ελέγχουν την κίνηση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το «σφίξιμο» στο στομάχι και η ζωνοειδής έλικα
Το «σφίξιμο» στο στομάχι είναι μια αντίδραση που εκδηλώνεται στο άτομο και έχει μια αρνητική επίδραση. Περισσότερα...



Παιδιά και γλώσσα
Τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη γλώσσα από τις πρώτες μέρες της ζωής τους και ήδη ο εγκέφαλός τους αρχίζει και επεξεργάζεται τα ακουστικά φωνήματα που αντιλαμβάνονται. Περισσότερα...



Ύπνος και το «βάθος» της επιληψίας
Όταν το παιδί κοιμάται και γίνεται καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, τότε είναι δυνατόν να δούμε πολλές καταστάσεις, οι οποίες, αρκετές φορές, όπως και στους ενήλικους, δεν μπορούν να φανούν με το απλό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα της ημέρας των λίγων λεπτών Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit