• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αϋπνία και εγκεφαλογράφημα

Αϋπνία και εγκεφαλογράφημα

Αϋπνία και εγκεφαλογράφημα

Στη Βιονευρολογική εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε ασθενείς με προβλήματα ύπνου έχουμε την πολυγραφία ταυτόχρονα με την καταγραφή του εγκεφαλογραφήματος σε εικοσιτετράωρη βάση σαν εξετάσεις ρουτίνας.

Το κοινό χαρακτηριστικό όπως έχουμε διαπιστώσει σε αυτές τις νευροφυσιολογικές καταγραφές είναι ότι στην περίπτωση κακοήθους αϋπνίας έχουμε τη μη εντόπιση των σταδίων 3 έως 4 του ύπνου, δηλαδή αδυνατούμε πλήρως να καταγράψουμε τα στάδια του «βαθύ» ύπνου.

Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη αυτή και μάλιστα όταν εντοπίζεται κυρίως είναι ένα σημάδι ότι η συμπτωματολογία της νόσου έχει προχωρήσει αρκετά και πρέπει η εξέταση να επαναληφτεί μετά από κάποια θεραπευτική προσπάθεια.

Η εικοσιτετράωρη καταγραφή του εγκεφαλογραφήματος με ευκολία και κάτω από ειδικές συνθήκες έχει γίνει εφαρμόσιμη τα τελευταία μόνο χρόνια, έτσι και οι γνώσεις αυτές είναι σχετικά καινούργιες και όχι γνωστές σε όλο το εύρος των νευροφυσιολόγων και νευροψυχιάτρων που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

Πρόκειται όπως λέμε για μια κατάσταση «εκτεταμένης» αγρυπνίας, όπου εμφανίζεται αυτή η «εκτεταμένη» κατάσταση με την ανάλογη κλινική εικόνα της κακοήθους αϋπνίας και είναι ένα χαρακτηριστικό όπου έχει σαν ένδειξη και μια γενετική επιβάρυνση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τεχνητή νοημοσύνη και επιληψία
Τα τελευταία δύο χρόνια οι θεραπευτές της επιληψίας βρήκαν απρόσμενα έναν μεγάλο σύμμαχο. Περισσότερα...



Η φαινυτοΐνη και οι επιληπτικές κρίσεις σε εγκεφαλικό τραύμα
Ένα από τα πρώτα φάρμακα το οποίο πρέπει να χορηγείται αμέσως σε εγκεφαλικές κακώσεις και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν εγκεφαλικά αιματώματα με ταυτόχρονα οιδήματα είναι η φαινυτοΐνη. Περισσότερα...



Οι πρωτεΐνες TAU και οι μεταφορές
Οι πρωτεΐνες TAU αποτελούν εκείνο το σκελετό πάνω στο οποίο εντός του εγκεφαλικού νευρικού κυττάρου δημιουργείται ο «σωλήνας» μέσω του οποίου μεταφέρονται διάφορες πολύτιμες ουσίες για το μεταβολισμό και την αναπαραγωγή του κυττάρου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit