• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το ασυνείδητο προηγείται της συνείδησης;

Το ασυνείδητο προηγείται της συνείδησης;

Το ασυνείδητο προηγείται της συνείδησης;

Με παρατηρήσεις που έγιναν αρχικά από Αμερικανούς και κατόπιν από Γερμανούς επιστήμονες τα τελευταία είκοσι χρόνια βρέθηκε ότι υπάρχει στον εγκέφαλο ένα ασυνείδητο δυναμικό προετοιμασίας προετοιμασίας που προηγείται κάθε ενσυνείδητης πράξης.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις αυτές, η συνείδηση φαίνεται να «εκτελεί» πράξεις, οι οποίες έχουν προαποφασιστεί από τον εγκέφαλο και οι οποίες δεν είναι βιωματικές για το άτομο. Βλέπουμε, δηλαδή, να υπάρχει μια «άτυπη» συνεργασία μεταξύ του ιδίου του εγκεφάλου και της ελεύθερης θέλησης του ατόμου.

Αυτό αποτελεί ένα αντικείμενο ερευνών το οποίο άρχισε τη δεκαετία του εβδομήντα και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να ερευνάται, φέρνοντας στο φως όλο και νέα στοιχεία σχετικά με αυτή τη δραστηριότητα.

Πρόκειται για μια επαναστατική σκέψη, η οποία αν ολοκληρωθεί στην έρευνα της και διευρύνει τις γνώσεις μας στο ασυνείδητο, θα «ρίξει» φως σε ότι αφορά την ελεύθερη βούληση του ατόμου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το «χτύπημα» της καρδιάς και το εγκεφαλικό
Η καρδιά αποτελεί το όργανο που με ένα συντονισμένο ρυθμό στέλνει στον εγκέφαλο αίμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για αυτόν, να πάρει το οξυγόνο και να εκτελέσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες που έχει Περισσότερα...



Νοητικές λειτουργίες και πράξεις
Στη Βιονευρολογική, λόγω της μεγάλης έκτασης των νευροφυσιολογικών και νευροψυχολογικών εξετάσεων που εφαρμόζονται σε κάθε ασθενή, πλέον δεν καταμετρώνται μόνο οι πράξεις που παρουσιάζει, που χρειάζεται να ερμηνευτούν για τη συμπεριφορά του, αλλά και οι νοητικές λειτουργίες οι οποίες μπορούν να απεικονιστούν με την ανάλυση των διαφόρων νευροκυμάτων που γίνονται από τις εξετάσεις που αναφέραμε Περισσότερα...



Απάθεια και κριτική ικανότητα
Η αμφισβήτηση σαν αποτέλεσμα μίας αντίδρασης σε κοινωνικά και ατομικά γεγονότα οδηγεί κατά κύριο λόγο σε πρώτο στάδιο σε μία απάθεια, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πρόσωπα, καταστάσεις ή και φαινόμενα. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit