• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ενοχή, ευθύνη και βιολογία

Ενοχή, ευθύνη και βιολογία

Ενοχή, ευθύνη και βιολογία

Οι νέες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο των νευροεπιστημών κατέδειξαν ότι πρέπει όχι βέβαια να γίνει μια αναθεώρηση σε ότι αφορά το δικαστικό σύστημα απόδοσης ευθύνης, αλλά να υπάρξει μια καινούργια επέκταση της ανάλυσης, της ενοχής και της ευθύνης από νευρολογικής πλευράς.

Χωρίς καμία αμφιβολία, βιολογικοί παράγοντες και ιδιαίτερα στον τομέα της εγκεφαλικής λειτουργίας παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την ενοχή και την ευθύνη των πράξεων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν το άτομο κρίνεται για την ενοχή του και την ευθύνη των πράξεων του, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η δράση της εγκεφαλικής του λειτουργίας, εφόσον αυτή μπορεί να αποδειχτεί με τα μέσα που έχουμε σήμερα ή που θα αποκτήσουμε στο μέλλον.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο και μια γνώση της κατάστασης αυτής του ατόμου μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά τη δικαιοσύνη που ασχολείται με αυτό το θέμα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ημικρανίες και ίλιγγοι
Οι ημικρανίες είναι μια νοσολογική οντότητα, κυριολεκτικά με τη μορφή του χαμαιλέοντα Περισσότερα...



Η ηλικία και η κροταφομετωπιαία άνοια
Είναι πλέον γνωστό ότι η κροταφομετωπιαία άνοια έχει το χαρακτηριστικό της πρώιμης εμφάνισης, σε σχέση με την άνοια τύπου Alzheimer Περισσότερα...



Το σύνδρομο του κινητικού νευρώνα και η συγγένεια του με άλλες νευρολογικές παθήσεις
Το σύνδρομο του κινητικού νευρώνα, ιδιαίτερα στις αρχές της νόσου, αποτελεί μια εξαιρετική διαφοροδιαγνωστική δυσκολία Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 5/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit