• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκεφαλικές βλάβες και στυτικές διαταραχές

Εγκεφαλικές βλάβες και στυτικές διαταραχές

Εγκεφαλικές βλάβες και στυτικές διαταραχές

Στη Βιονευρολογική, όπου παρουσιάζονται ασθενείς με στυτικές διαταραχές, κατά κανόνα χρησιμοποιούμε μια διερευνητική μέθοδο του γενικού νευρολογικού «τσεκ απ». Σε αυτήν την περίπτωση εξετάζουμε τη γενικευμένη εγκεφαλική λειτουργία και προσπαθούμε να συνδέσουμε τυχόν υφιστάμενες βλάβες με αυτές της στυτικής λειτουργίας.

Πράγματι, πάρα πολλές φορές έχει αποδειχτεί ότι οι εγκεφαλικές βλάβες σε διαφορετικά σημεία ή και σε μονήρεις εστίες αποτελούν αιτία για στυτικές διαταραχές. Η πιο χαρακτηριστική δε περίπτωση είναι αυτή που παρουσιάζονται βλάβες στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

Μάλιστα όταν αυτές οι βλάβες του κροταφικού λοβού συνδέονται παράλληλα και με επιληπτικές κρίσεις, τότε οι στυτικές διαταραχές είναι πολύ περισσότερες. Πολλές φορές η μη κατευθυνόμενη σωστά φαρμακευτική αγωγή δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα σε αυτήν τη γενικευμένη δυσλειτουργία.

Πάντως, προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση των στυτικών διαταραχών σε οποιαδήποτε ηλικία, ο πλήρης εγκεφαλικός έλεγχος είναι απαραίτητος.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εγκεφαλικά δίκτυα σε αργία
Στις χρόνιες ηλεκτροεγκεφαλογραφικές καταγραφές διαπιστώνουμε, σπάνιες φορές, κάποια ξαφνική δραστηριότητα ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, που διαρκεί πολύ λίγο, ενώ, κατά κανόνα, παραμένουν «σιωπηλές». Περισσότερα...



Τρία χρόνια παρακολούθησης ασθενούς με τη νόσο Alzheimer
Κατά τα έτη 1907 έως 1910 ο ίδιος ο Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ παρακολούθησε προσεκτικά έναν ασθενή, τον λεγόμενο Johann F, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ασθενής όπου μετά το θάνατο του πλέον τελείως «ντοκουμενταρισμένα» πιστοποιήθηκε μικροσκοπικά και η νόσος του Alzheimer Περισσότερα...



Είναι πάντα παθολογικές οι διαταραχές της συνείδησης;
Αναμφίβολα, σε κάθε ιατρική διεργασία θα καταγράφονται οι διαταραχές της συνείδησης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit