• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η πρωτεΐνη TDP-43 και η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση

Η πρωτεΐνη TDP-43 και η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση

Η πρωτεΐνη TDP-43 και η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση

Μια συνάθροιση της πρωτεΐνης TDP-43 είναι υπεύθυνη πιθανόν για την εμφάνιση της αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης και κυρίως εκείνης της μορφής που συνδέεται με μια άνοια του μετωπιαίου λοβού. Πρόκειται για ένα πολύ «άσχημο» συνδυασμό νευρολογικών συμπτωμάτων, που όταν παρουσιάζεται έχει μοιραία κατάληξη για τον ασθενή.

Στη Βιονευρολογική κάποιες φορές έχουμε δει την εξέλιξη αυτού του συνδυασμού και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα προκαλείται η αύξηση των συμπτωμάτων σε σχέση πάντοτε με τη μεγάλη συγκέντρωση της πρωτεΐνης που αναφέραμε παραπάνω.

Πρόκειται για φαινόμενα τοξικής «μετάλλαξης» πρωτεΐνης, η οποία προκαλεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυτές τις αλλοιώσεις που εκφράζονται με κινητικές διαταραχές και άνοια.

Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η εκτεταμένη έρευνα και αναμονή των νέων ερευνητών αποτελεσμάτων στον τομέα αυτό, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη νόσο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η «επεξεργασία» του μελωδικού ήχου στον εγκέφαλο
Ο εγκέφαλος συλλέγει τις ηχητικές πληροφορίες πιο ευχάριστα όταν έχουν μελωδικό χαρακτήρα. Περισσότερα...



Αυτοκτονία και αλκοόλ
Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία σε εκτεταμένο ποσοστό ασθενών οι οποίοι παρουσίασαν αυτοκτονικές τάσεις ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ή ακόμη το έκαναν, διαπιστώθηκε ότι οι αλκοολικοί διατρέχουν περίπου 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για κάτι τέτοιο. Περισσότερα...



Τα είδη των νευροκυττάρων που κυριαρχούν στο γαστρεντερικό σύστημα
Παρατηρώντας τα είδη των κυττάρων που σχηματίζουν τους νευρικούς «κόμβους» και τα νευρωνικά τόξα του εντέρου, αντιλαμβανόμαστε και τη λειτουργία τους και τη δυσλειτουργία τους Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit