• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πόσο επικίνδυνη είναι η χημειοθεραπεία;

Πόσο επικίνδυνη είναι η χημειοθεραπεία;

Πόσο επικίνδυνη είναι η χημειοθεραπεία;

Για τη χημειοθεραπεία μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος, σε ότι αφορά την ανάπτυξη μιας προοδευτικής πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη χημειοθεραπεία, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των όγκων ή άλλων νοσολογικών καταστάσεων, είναι πάρα πολύ ισχυρά και κατά κανόνα προσβάλλουν και «ρίχνουν» την άμυνα του οργανισμού αρκετά περισσότερο απ’ ότι η αρχική αιτία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεταμόσχευση μυελού των οστών, όπου άμεσα και γρήγορα η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται εμφανής∙ κυρίως αυτή είναι η μεγάλη ομάδα όπου έχουμε την ανάπτυξη της προοδευτικής πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας.

Γενικά, πρέπει να δοθεί πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε όσες δυσάρεστες περιπτώσεις κλινικού χαρακτήρα συνδέονται με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η πάρεση του προσωπικού νεύρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας σαν νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος με όλες τις προεκτάσεις είναι γνωστή από χρόνια και αρκετά ελέγξιμη Περισσότερα...



Γλυκόζη και εγκέφαλος
Η γλυκόζη αποτελεί ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Περισσότερα...



Δυσφαγία και εκκολπώματα στο φάρυγγα
Δυσφαγία και δυσκαταποσία μπορεί να έχουμε και στο επίπεδο του φάρυγγα αρκετές φορές και μάλιστα με μια χαρακτηριστική δυσοσμία, έντονη κακή αναπνοή και προσπάθεια καθαρισμού με συνεχόμενο βήχα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit