Το φαινομενο της σαμπανιας - ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το φαινόμενο της σαμπάνιας

Το φαινόμενο της σαμπάνιας

Το φαινόμενο της σαμπάνιας

Όταν ανοίγουμε κάποια σαμπάνια με το που φεύγει η πίεση από το μπουκάλι, έχουμε έναν έντονο αφρό και μετά διαλυμένες φυσαλίδες μέσα στο ποτήρι. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον οργανισμό, όταν διάφορα αέρια, όπως π.χ. το μονοξείδιο του άνθρακος ή το άζωτο βρεθούν μέσα στο αίμα.

Το αποτέλεσμα είναι με την κυκλοφορία του αίματος, οι φυσαλίδες αυτές να φτάνουν σε διάφορα μέρη του σώματος και να διαλύονται εκεί στους ιστούς. Πιο καλά διαλύονται στους λιπώδεις ιστούς , όπως π.χ. νευρικό σύστημα, προκαλώντας ανάλογες βλάβες.

Το φαινόμενο της σαμπάνιας είναι υπεύθυνο για πολλές δηλητηριάσεις του νευρικού συστήματος με ποικίλα συμπτώματα, π.χ. η τύφλωση ύστερα από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις έρχεται και ο ακαριαίος θάνατος.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αξονική νευροπάθεια και αταξία
Αρκετές φορές εντυπωσιάζει ένας συνδυασμός σε διάφορες ασθένειες με διαταραχές βάδισης, οι οποίες έχουν τη μορφή μιας αξονικής, τύπου νευροπάθειας, και παρεμπιπτόντως μαζί εμφανίζουν και αταξία Περισσότερα...



H ψυχοθεραπεία και η μάθηση
Η μάθηση ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα μεγάλα ερευνητικά κεφάλαια των νευροεπιστημόνων Περισσότερα...



Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχικά νοσήματα
Τα ψυχικά νοσήματα, πάρα πολύ τακτικά, βαδίζουν με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας ιδιαίτερα με την τελευταία υπάρχει μια «στενή γειτονιά» μεταξύ τους Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 8/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit