• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Συνειδητές και ασυνείδητες διεργασίες στον εγκέφαλο

Συνειδητές και ασυνείδητες διεργασίες στον εγκέφαλο

Συνειδητές και ασυνείδητες διεργασίες στον εγκέφαλο

Η σημερινή νευρολογική έρευνα έχει προχωρήσει τόσο πολύ που μπορεί, μελετώντας καταστάσεις και πειραματόζωα, να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη λειτουργικότητα π.χ. της μνήμης. Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο σε απόλυτο βαθμό για τη συνείδηση.

Η συνείδηση είναι μια πολύ πιο σύνθετη εγκεφαλική λειτουργία, η οποία χρησιμοποιεί για τη δημιουργία της άλλες, όπως αυτή π.χ. της μνήμης. Κατά συνέπεια, το βιολογικό της επίπεδο είναι πιο «πλατύ» και περίπλοκο.

Έτσι λοιπόν, κατά τη θεραπεία συνειδησιακών διαταραχών χρησιμοποιούνται σήμερα και ουσιαστικές πειραματικές γνώσεις, αλλά και θεραπευτικές εμπειρίες για την αντιμετώπιση της. Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως η έρευνα στο σημείο αυτό κάνει γιγαντιαία βήματα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Επιληπτικές κρίσεις σε παιδική εγκεφαλοπάθεια
Στη Βιονευρολογική έχουμε εξετάσει ηλεκτροεγκεφαλογραφικά πολλά παιδιά λόγω επιληπτικών κρίσεων Περισσότερα...



Κεφαλαλγία και ερυθηματώδης λύκος
Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια πολύ διαδεδομένη αρρώστια τα τελευταία χρόνια που αρκετές φορές σαν κύριο σύμπτωμα, κυρίως στην πρώτη φάση της ασθένειας, παρουσιάζει τον πονοκέφαλο Περισσότερα...



Θεραπευτικές προσπάθειες για την προοδευτική εστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια
Η προοδευτική εστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια είναι, όπως λέει και το όνομα της, μια προϊούσα νόσος που τελευταία εμφανίζεται αρκετά τακτικά και γενικά πρόκειται για μια φλεγμονώδη επεξεργασία μετά από ένα πολυόμα-ιό, τον λεγόμενο JC. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 8/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit