Η υπνικη παραλυση - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η ΥΠΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η υπνική παράλυση

Η υπνική παράλυση

Η υπνική παράλυση

Η υπνική παράλυση είναι μια χαρακτηριστική διαταραχή του ύπνου, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να συνοδεύεται και από επιληπτικές διαταραχές.

Το συνδυασμό τον έχουμε δει αρκετές φορές στη Βιονευρολογική και μάλιστα ύστερα από καταστάσεις λοιμώξεων ή πολύ εντόνου στρες ή συνδυασμό και των δυο. Περιγράφεται σαν μια «φυλάκιση» του πνεύματος μέσα στο σώμα.

Δηλαδή, κατά τη διάρκεια του ύπνου, έρχεται μια γενική αφύπνιση με πλήρης ή μερική συνείδηση του περιβάλλοντος και μια επιθυμία κινητικής αντίδρασης, η οποία όμως είναι αδύνατη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής έχει μια τόσο «έντονη» παγωμένη σωματική θέση που δεν μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε κίνηση και για αυτό το λόγο πέφτει σε πανικό. Συγκεκριμένα, η υπνική παράλυση τις περισσότερες φορές εμφανίζεται λίγο πριν από το στάδιο REM.

Δηλαδή, εκείνο το στάδιο που έχουμε τις γρήγορες κινήσεις των οφθαλμών και συνοδεύεται από καταστάσεις αφύπνισης ή έντονα όνειρα.

Συγκεκριμένα, τα όνειρα στην υπνική παράλυση ίσως κλιμακωτά να είναι από καταστάσεις «ονειρικού» ή παραληρηματικού χαρακτήρα και να φτάνουν μέχρι πραγματικές εικόνες, τις οποίες βλέπει και αισθάνεται ο ασθενής, ο οποίος όμως δεν μπορεί να γυρίσει στο κρεβάτι ή να σηκωθεί.

Η υπνική παράλυση μπορεί να είναι ελαφριά, μέτρια ή βαρέως βαθμού και κλιμακωτά να «ανεβαίνει» διάφορα στάδια. Όπως και να έχει χρήζει απολύτως διαγνωστικής επεξεργασίας, κυρίως με την καταγραφή εικοσιτετραώρου εγκεφαλογραφήματος και υπνογράμματος. Ανάλογα με τα ευρήματα είναι και η θεραπεία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Θόρυβος και θάλαμος
Ο θόρυβος είναι ένας καθημερινός σύντροφος του ανθρώπου που δεν σταματάει εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο να το συνοδεύει σε κάθε κίνηση. Περισσότερα...



Απεικονιστικές μέθοδοι για τη νόσο του Alzheimer
Οι διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι, κυρίως δε η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, αποτελούν ένα τεράστιο διαγνωστικό «κεφάλαιο» για τη νόσο του Alzheimer. Περισσότερα...



Διαχείριση συναισθημάτων και συμπεριφοράς
Αυτό που βιώνουμε καθημερινά όλοι στις επαφές μεταξύ μας και στην κοινή ζωή γενικά, ακόμη και όταν είμαστε σε συναισθηματική «απομόνωση», είναι μια συνεχή διαχείριση συναισθημάτων και συμπεριφοράς Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Terra Incognita - Kontra Channel - Δογμα ΣΟΚ

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit