• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Σωματικά συναισθήματα

Σωματικά συναισθήματα

Σωματικά συναισθήματα

Το πιο χαρακτηριστικό των σωματικών συναισθημάτων είναι πού βρίσκονται τα άκρα στο χώρο και το σώμα σε ποιά θέση είναι.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό αυτό, συνεργάζονται ομάδες νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, οι οποίες δέχονται ερεθίσματα από την περιφέρεια μέσω των νευρών του περιφερικού νευρικού συστήματος. Πρόκειται για τα λεγόμενα ιδιοδεκτικά ερεθίσματα, τα οποία δίνουν την αντίληψη του βιώματος του χώρου.

Έτσι λοιπόν, ρυθμίζεται και ο προσανατολισμός, ο οποίος είναι απαραίτητος για την καθημερινότητα της ζωής και για την κίνηση του ανθρώπου.

Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει γίνει αυτό γνωστό, αλλά τον τελευταίο καιρό ομάδες ερευνητών ασχολούνται ιδιαίτερα με το πρόβλημα, προκειμένου να εξηγήσουν κάποιες καταστάσεις γύρω από το θέμα αυτό, που συνδέονται με νευροψυχιατρικές ασθένειες.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ντοπαμίνη και λίμπιντο
Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη νευροδιαβιβαστής, η οποία, μεταξύ των άλλων σπουδαίων λειτουργιών της, ρυθμίζει και το σύστημα τιμωρίας κα επιβράβευσης στον εγκέφαλο Περισσότερα...



Στερεότυπος πόνος σαν επιπλοκή της ημικρανίας
Εξ ορισμού η ημικρανία συνοδεύεται από πόνο. Η μορφή αυτού του πόνου μπορεί να έχει πολλά προσωπεία Περισσότερα...



Ο ρόλος της μνήμης της μυθοπλασίας
Σε πάρα πολλούς ασθενείς, όταν έχουμε μια εγκεφαλική διαταραχή, η οποία «ταράζει» την ισορροπία της ζυγαριάς μεταξύ του αληθινού και της φαντασίας, τότε προκύπτουν νοητικά κενά, τα οποία ο ασθενής ή τα καταλαβαίνει εν μέρει ή δεν καταλαβαίνει καθόλου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit