• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το σύνδρομο CADASIL και οι αγγειακές άνοιες

Το σύνδρομο CADASIL και οι αγγειακές άνοιες

Αγγειακά επεισόδια

Η ονομασία CADASIL προκύπτει από τα αρχικά «Cerebral Autosomal-Dominant Arteriopathy with Subcortical Infarcts and Leukoencephalopathy». Χαρακτηρίζεται ως κληρονομικής αιτιολογίας νόσος και μάλιστα με τον αυτόσωμο γενετικό χαρακτήρα˙ έχει δηλαδή στοιχεία και από τους δύο γονείς. Αυτό το σύνδρομο εμφανίζει παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, ημικρανίες και πονοκεφάλους και στη συνέχεια της κλινικής εικόνας αναπτύσσεται σπαστική τετραπάρεση, άνοια, και ψευδοπρομηκική παράλυση. Το σύνδρομο CADASIL δεν έχει εύκολη διάγνωση, χρειάζεται κλινική πείρα και είναι απαραίτητο ο γιατρός να το έχει συναντήσει τουλάχιστον μία φορά ώστε να μπορέσει να αποτυπώσει την κλινική του εικόνα.

Εκείνο στο οποίο διαφέρει  από τα άλλα αγγειακά επεισόδια και πρέπει κανείς να προσέξει είναι η εμφάνιση ημικρανιών σε συνδυασμό με παροδικά ισχαιμικά επεισόδια και σταδιακή άνοια με τετραπάρεση και διαταραχές της ομιλίας.  Η διεξαγωγή όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και η περαιτέρω ανάλυση των συμπτωμάτων καθώς και η παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς είναι απαραίτητα βήματα, προκειμένου να δοθεί σωστή αγωγή. Ευνόητο είναι ότι όσο πιο σύντομα γίνει η διάγνωση του CADASIL τόσο γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη θα είναι η θεραπεία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Πως δρα ο αναστολέας της C1-εστεράσης στην οπτική νευρομυελίτιδα;
Η οπτική νευρομυελίτιδα χαρακτηρίζεται κυρίως από απώλεια της όρασης, διαταραχές από το νωτιαίο μυελό και ψυχολογικά συμπτώματα. Περισσότερα...



Όταν «φεύγει» η ψυχή
Σε περιπτώσεις έντονου πόνου χρησιμοποιούμε την έκφραση «φεύγει»η ψυχή. Περισσότερα...



Βλάβες του νωτιαίου μυελού και αστάθεια
Συγκεκριμένα, για να επιτευχθεί η ισορροπία πρέπει να δέχεται ο εγκέφαλος από την περιφέρεια, δηλαδή από τα άκρα, κάποια ερεθίσματα τα οποία να τον εξυπηρετούν, σε ότι αφορά τη θέση του σώματος, του βαδίσματος και γενικά τη στάση του κορμιού Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit