• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πως δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια;

Πως δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια;

Πως δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια;

Στον κάθε άνθρωπο δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια, τα οποία εκτός από τον εγκέφαλο έχουν σαν τόπο παραγωγής και άλλα όργανα. Ουσιαστικά δυο συγκεκριμένα ένζυμα, όπως είναι η β-σεκρετάση και η γ-σεκρετάση, είναι υπεύθυνα για το διαχωρισμό αυτών των πεπτιδίων.

Αυτά τα ένζυμα διαχωρίζουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία λέγεται αμυλοειδής πρωτεΐνη, και την διαχωρίζουν σε δυο ισομερή σημεία. Κατόπιν αυτά τα ισομερή σημεία των πεπτιδίων επικολλούνται πάνω στις μεμβράνες των κυττάρων από όπου «εκδιώκονται» και αποβάλλονται μέσω ενός συγκεκριμένου συστήματος.

Ακριβώς η διαταραχή αυτού του συστήματος είναι και το πρόβλημα της νόσου του Alzheimer. Αν για κάποιο λόγο υπάρχει υπερπαραγωγή και τα πρωτεϊνικά πρωτεΐματα δεν απομακρύνονται έγκαιρα, συγκεντρώνονται σε μικρές μονάδες που κυρίως έχουν τα άνισα τμήματα των πρωτεϊνών μετά από την «επέμβαση» των ενζύμων και γίνονται τα λεγόμενα ολιγομερή.

Αυτά τα ολιγομερή σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είναι οι πλάκες, οι οποίες πλάκες στο σύνολο τους αποτελούν και την αιτία που προκαλεί τη νόσο του Alzheimer.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η πρωτεΐνη Rage και η νόσος του Alzheimer
Μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που παράγεται στην περιοχή του εγκεφαλικού αιματικού φραγμού με το όνομα Rage είναι υπεύθυνη για την εναπόθεση του παθολογικού β-αμυλοειδούς στη νόσο του Alzheimer. Περισσότερα...



Αυχενική δυσκαμψία και διαταραχές της συνείδησης
Πάρα πολλές φορές εμφανίζεται μια ζάλη ή ακόμη και σκοτοδίνη ή αδυναμία συγκέντρωσης, γενικά μια συνειδησιακή διαταραχή, τόσο σε ότι αφορά το επίπεδο όσο και το περιεχόμενο, όταν έχουμε έντονους πόνους στον αυχένα, που συνοδεύονται και με αυχενική δυσκαμψία. Περισσότερα...



Πρωτεΐνες και σκράπι
Ήδη πριν από πολλά χρόνια έχουν γίνει οι πρώτες παρατηρήσεις από Άγγλους γιατρούς σε πρόβατα που έδειχναν μια αστάθεια στο βάδισμα και μια τάση για συνεχές ξύσιμο (scrape) Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 6/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit