Ειδικά διαγνωστικά «μέσα» για τη νόσο Alzheimer
Ειδικά διαγνωστικά «μέσα» για τη νόσο Alzheimer
Στη σύγχρονη εποχή η έγκαιρη διάγνωση του Alzheimer είναι πολύτιμη. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, πρέπει έγκαιρα να πραγματοποιηθούν πάρα πολλές εξετάσεις και να γίνει ένας συντονισμός της κατανομής και εκτίμησης των αποτελεσμάτων.
Κατά κύριο λόγο η πρώτη «κίνηση» ξεκινάει από τη λεπτομερή καταγραφή του αναμνηστικού, ρωτώντας τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και τους συγγενείς του. Ύστερα, χρησιμοποιούμε «μηχανικά» μέσα όπου κυρίως ψάχνουμε να βρούμε την ανατομία και τη λειτουργία εκείνων των περιοχών που είναι προκαθορισμένες για τη μάθηση και για τη μνήμη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζουμε διάφορες νευροφυσιολογικές μεθόδους, όπως είναι τα γνωστικά προκλητά δυναμικά, το εγκεφαλογράφημα, η μαγνητική τομογραφία, η τομογραφία εκπομπής των ποζιτρονίων, όπου μετράμε την κατανάλωση της γλυκόζης στον εγκέφαλο.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και άλλα ραδιοενεργά «μέσα» με τα οποία κανείς μπορεί να ανιχνεύσει τις «παθολογικές» πρωτεΐνες του β-αμυλοειδούς που είναι υπεύθυνες για το Alzheimer.
Πάντως, χρειάζεται ειδικός χώρος και κατάλληλη κλινική με γιατρό που να έχει πλήρη γνώση αυτών των διαγνωστικών διαδικασιών και της νόσου φυσικά, έτσι ώστε η διάγνωση να μπορεί έγκαιρα να τεθεί για αυτές τις περιπτώσεις.