• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H νόσος του Alzheimer και η γενετική προδιάθεση

H νόσος του Alzheimer και η γενετική προδιάθεση

H νόσος του Alzheimer και η γενετική προδιάθεση

Από την πρώτη διάγνωση της νόσου του Alzheimer που έγινε στις αρχές του 1900 από τον ίδιο τον Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ στο Μόναχο είχε διαπιστωθεί η στενή σχέση της αρρώστιας που φέρνει το όνομα του με γενετικούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Με έναν φανατισμό και μια γερμανική ακρίβεια, στο Μόναχο ο Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ και η ομάδα του αργότερα παρακολούθησαν όλο το γενεαλογικό δέντρο ασθενών με τη νόσο αυτή και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά υπάρχει μια γενετική προδιάθεση.

Αυτή η γενετική προδιάθεση όπως διαπιστώθηκε είναι άνισα κατανεμημένη σε όλα τα μέλη της οικογένειας και ανάλογα με την ένταση της στα διάφορα πρόσωπα εμφανίζονται και τα κλινικά δεδομένα.

Τα παλιά τα χρόνια τα μέσα ήταν πολύ «πενιχρά», απλώς τα «μυαλά» των ερευνητών ήταν ιδιαίτερα ευφυή, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τη γενετική και βιολογική μελέτη με βάση μόνο τα κλινικά στοιχεία.

Δυστυχώς στα χρόνια που ακολούθησαν, αυτή η έρευνα δε συνεχίστηκε με την ίδια ένταση με τα καινούργια τεχνικά μέσα σε ότι αφορά τη γενετική προδιάθεση· πάντως παραμένει η πεποίθηση ότι υπάρχει σαν κλινικό στοιχείο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τα «συμπλεγματικά τικ»
Tα «συμπλεγματικά τικ» είναι συντονισμένες κινητικές διαταραχές ορισμένων ομάδων μυών που ποικίλλουν μεταξύ τους και έχουν σαν αποτέλεσμα διάφορες κινήσεις ή φωνητικές εκφράσεις Περισσότερα...



Θεραπευτική αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας
Σε αυτό το σημείο, πέρα από τις διάφορες βιβλιογραφικές καταγραφές, κατά κύριο λόγο, οι υποδείξεις μας οφείλονται από εμπειρίες ασθενών της Βιονευρολογικής Περισσότερα...



Πόσο σύνθετο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;
Το ανοσοποιητικό σύστημα και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το συντονισμό του με αυτό του νευρικού συστήματος, έχουμε δει εδώ στη Βιονευρολογική ότι έχει μια απεριόριστη γκάμα λειτουργιών, τόσο όσο αφορά την ομαλότητα αλλά όσο και τη δυσλειτουργία πολλών καταστάσεων που προκαλούν διάφορα παθολογικά σύνδρομα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit