• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H νόσος του Alzheimer και η γενετική προδιάθεση

H νόσος του Alzheimer και η γενετική προδιάθεση

H νόσος του Alzheimer και η γενετική προδιάθεση

Από την πρώτη διάγνωση της νόσου του Alzheimer που έγινε στις αρχές του 1900 από τον ίδιο τον Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ στο Μόναχο είχε διαπιστωθεί η στενή σχέση της αρρώστιας που φέρνει το όνομα του με γενετικούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Με έναν φανατισμό και μια γερμανική ακρίβεια, στο Μόναχο ο Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ και η ομάδα του αργότερα παρακολούθησαν όλο το γενεαλογικό δέντρο ασθενών με τη νόσο αυτή και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά υπάρχει μια γενετική προδιάθεση.

Αυτή η γενετική προδιάθεση όπως διαπιστώθηκε είναι άνισα κατανεμημένη σε όλα τα μέλη της οικογένειας και ανάλογα με την ένταση της στα διάφορα πρόσωπα εμφανίζονται και τα κλινικά δεδομένα.

Τα παλιά τα χρόνια τα μέσα ήταν πολύ «πενιχρά», απλώς τα «μυαλά» των ερευνητών ήταν ιδιαίτερα ευφυή, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τη γενετική και βιολογική μελέτη με βάση μόνο τα κλινικά στοιχεία.

Δυστυχώς στα χρόνια που ακολούθησαν, αυτή η έρευνα δε συνεχίστηκε με την ίδια ένταση με τα καινούργια τεχνικά μέσα σε ότι αφορά τη γενετική προδιάθεση· πάντως παραμένει η πεποίθηση ότι υπάρχει σαν κλινικό στοιχείο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το «δάγκωμα» του ερυθηματώδους λύκου
Ο ερυθηματώδης λύκος είναι μια χαρακτηριστική κλινική εικόνα που παρουσιάζεται κυρίως με δερματολογική συμμετοχή, αλλά μπορεί να έχει και άλλες ποικίλες κλινικές «εκφράσεις» Περισσότερα...



Ανοσορυθμιστική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Νέα φάρμακα δοκιμασμένα από το χώρο των μεταμοσχεύσεων, συνήθως ανταγωνιστές ή αναστολείς κάποιων ουσιών, όπως η φινγκολιμόδη, δοκιμάζονται εδώ και καιρό για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας Περισσότερα...



Οι «αυτόνομες» περιοχές του μετωπιαίου λοβού και ο θυμός
Πολλές φορές σε πολύωρα εγκεφαλογραφήματα παρατηρούμε, κυρίως στη μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου, και από τις δυο μεριές, αυτόνομες μικρές αλλά σύντομες και γρήγορες εκφορτώσεις, οι οποίες συμβαδίζουν με εγκεφαλικές λειτουργικές διαδικασίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι εκτός ελέγχου της θέλησης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit