• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το παράδειγμα των prion και η νόσος του Alzheimer

Το παράδειγμα των prion και η νόσος του Alzheimer

Το παράδειγμα των prion και η νόσος του Alzheimer

O τρόπος με τον οποίο δρουν οι πρωτεΐνες prion (PrPs) στους ανθρώπους και έτσι δημιουργείται η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια είναι γνωστός. Σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι αυτές οι πρωτεΐνες έχουν μια παρόμοια δράση και στη νόσο του Alzheimer.

Οι νευροεπιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι παθολογικές πρωτεΐνες prion που δρουν τοξικά σε κάποιο μέρος του σώματος, π.χ. στο έντερο, μπορούν να μεταφερθούν στον εγκέφαλο και να συνεχίσουν εκεί την παθογενή δράση τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει «τρομοκρατικές» διαστάσεις και αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία.

Η διαπίστωση αυτή έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια και έχει δώσει μια καινούργια ώθηση στις έρευνες και στην προσπάθεια ανάπτυξης θεραπευτικών δυνατοτήτων σ’ αυτόν τον τομέα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Ο κατάλληλος ερεθισμός «ξυπνάει» τη σωστή μνήμη
Η μνήμη του ανθρώπου είναι μια «δυναμική» διαδικασία που όλο καταγράφει καινούργια και νέα γεγονότα Περισσότερα...



Η ακουστική ψευδαίσθηση
Η ακουστική ψευδαίσθηση, όπως όλες οι ψευδαισθήσεις και από την εντύπωση που έχουμε εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, εξετάζοντας τους ασθενείς, είναι η αντίληψη που υπάρχει στο ίδιο το άτομο για ένα ακουστικό βίωμα, χωρίς να υφίσταται ακουστικό ερέθισμα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Terra Incognita - Kontra Channel - Δογμα ΣΟΚ

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit