• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αυτισμός: Μία πολύ «μοντέρνα» διάγνωση

Αυτισμός: Μία πολύ «μοντέρνα» διάγνωση

Τελευταία όλο και περισσότερο ακούμε αυτήν τη λέξη ή παραλλαγές της διάγνωσης σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και σε διάφορες κλινικές εικόνες. Και μάλιστα τον τελευταίο καιρό υπάρχει στην κυριολεξία πιστοποιημένα μία έκρηξη η οποία αγγίζει το 12%, ιδιαίτερα στην Αμερική. Βέβαια, όλα αυτά ξεκινάνε πρώτα απ’ όλα από το μεγάλο ερώτημα τι είναι ο αυτισμός. Τρεις θεωρίες είναι αυτές που κυριαρχούν κυρίως για τη γέννηση του αυτισμού. Η μία και η κυριότερη είναι η διαταραχή των λεγόμενων «κύτταρα-καθρέφτες» στον εγκέφαλο, όπου συγκεκριμένα κύτταρα μόνο από την οπτική επαφή με το περιβάλλον, μιμούνται καταστάσεις ή κινήσεις άλλων ατόμων, χωρίς να έχουν ίδια συνειδητή συμμετοχή. Σύμφωνα με άλλους, ο αυτισμός αποτελεί μία διαταραχή που ξεκινάει από μία υπερδραστηριότητα κάποιων τμημάτων συγχρόνως στον πρόσθιο λοβό, που καθιστά αδύνατον τον έλεγχο αυτών των καταστάσεων που προκύπτουν οι διάφορες αυτιστικές εικόνες. Από την άλλη βέβαια πολύ κοντά σ’αυτήν τη θεωρία, οι κλινικές μορφές εγκεφάλου αντιδρούν υπερευαίσθητα σε ορισμένα συνήθη ερεθίσματα ή υπάρχει και συνδυασμός όλων αυτών των τύπων. Γεγονός πάντως είναι η αύξηση του αυτισμού τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στα παιδιά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλο και περισσότερο διαγνωστικά κέντρα και να γίνονται θεραπευτικές προσπάθειες σε ότι είναι πλέον δυνατόν, χωρίς δυστυχώς να έχουν βρεθεί ειδικά φάρματα που να προσφέρουν τη λύση.

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ψυχισμός και biofeedback
Από την εποχή του Πλάτωνα, έχει περιγραφεί η δομή του ανθρώπινου ψυχισμού Περισσότερα...



Κόπωση και ημικρανία
Οι ημικρανίες εμφανίζονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών μετά από έντονη σωματική κόπωση. Περισσότερα...



Οι διαταραχές στη νόσο του Μενιέρ
Συνήθως η αρχή των παραπόνων που έχουν οι ασθενείς είναι ως εξής: «Σήμερα, καθώς σηκώθηκα από το κρεβάτι, ξαφνικά ένιωσα μια έντονη ζάλη, δεν μπορούσα να σταθώ και έπρεπε να κρατηθώ, ενώ είχα, πηγαίνοντας, τάση για έμετο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit