• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκέφαλος και γραφή

Εγκέφαλος και γραφή

Εγκέφαλος και γραφή

Στη σύγχρονη νευρολογία, ίσως για πρώτη φορά τα δυο με τρία τελευταία χρόνια γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να εξηγήσει κανείς τη σχέση του εγκεφάλου με τη γραφή.

Στις έρευνες αυτές που γίνονται, καταβάλλεται μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα στοιχεία εκείνα που αλληλοεπηρεάζουν τη γραφή και την εγκεφαλική λειτουργία, σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο στόχος είναι να εντοπιστούν οι μηχανισμοί εκείνοι που χαρακτηρίζουν το είδος της γραφής και μπορούν ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθούν για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς.

Η τελευταία αυτή προσπάθεια ξεκίνησε μετά από μια ανακάλυψη που έγινε ακριβώς πριν τρία χρόνια, όπου διαπιστώθηκε με σιγουριά ότι στο μετωπιαίο λοβό του αριστερού ημισφαιρίου και συγκεκριμένα στην περιοχή Mπρόκα, εκεί δηλαδή που είναι το κέντρο του λόγου, παρατηρήθηκε και μια κινητική λειτουργία που ανταποκρίνεται κυρίως στα δάχτυλα.

Για να το πούμε δηλαδή και πιο απλά, την ώρα που ο άνθρωπος μιλάει, ο εγκέφαλος του δε συντονίζει μόνο το λόγο, αλλά και τις κινήσεις της γραφής.

Καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό για ανθρώπους που έχουν διαταραχές του λόγου μετά από εγκεφαλικό ή εκφυλιστικά σύνδρομα ή ακόμη και για περιπτώσεις δυσλεκτικών παιδιών.

Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα νευρολογικών παθήσεων, που έχει άμεση σχέση με τα προβλήματα της περιοχής αυτής και είναι υψίστης σημασίας η διευκρίνηση των διαδικασιών.

Στη Βιονευρολογική, σε ρουτίνα παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις και εξετάζουμε κατά άτομο και συνδέουμε τα κλινικά ευρήματα με νευροφυσιολογικές εξετάσεις. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτά χρησιμοποιούμε και διάφορες θεραπευτικές μεθόδους.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

To στερητικό σύνδρομο σαν σύμπτωμα
Το στερητικό σύνδρομο είναι η κλινική έκφραση μιας ψυχικής δυσλειτουργίας που οφείλεται σε μια εγκεφαλική διαταραχή Περισσότερα...



Βλαστοκύταρρα στο ΚΝΣ
Ο εγκέφαλος διαθέτει μια «πλαστικότητα» που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον εξυπηρετήσει προσαρμόζοντας σε νέα δεδομένα π.χ. ένα τραύμα Περισσότερα...



To biofeedback στα σχολεία
Τελευταίες έρευνες έχουν καταδείξει ότι η χρήση του biofeedback μπορεί να γίνει τόσο σε μεμονωμένες όσο και σε ομαδικές συνεδρίες μάθησης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit