• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H γραφή προάγει τη μνήμη

H γραφή προάγει τη μνήμη

H γραφή προάγει τη μνήμη

Η μνήμη είναι μια λειτουργία πολύ περίπλοκη και «πολύτοπη», ότι αφορά τη νευρωνική της διάταξη στον εγκέφαλο.

Πολλοί νευρικοί συνδυασμοί και διάφορα νευρωνικά τόξα αλληλοεπηρεάζονται, προκειμένου να προκύψει η λειτουργία της μνήμης και ακόμη περισσότερο διαφοροποιούνται σε κάποιες επιμέρους ειδικότητες της. Έτσι λοιπόν, εξετάζοντας τη μνήμη είναι απαραίτητο να δούμε και τη σχέση που έχει με τη γραφή.

Η καλή γραπτή λειτουργία επηρεάζει προς μεγαλύτερη παραγωγικότητα τη μνήμη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις βελτίωσης της. Λειτουργικά κενά της μνήμης δημιουργούν δυσκολίες στη γραφή (δυσγραφία ) ή ακόμη περισσότερο αναστέλλουν την πλήρη δυνατότητα της.

Μάλιστα σε σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα, γραπτές ασκήσεις δίνονται στους ασθενείς, προκειμένου να βελτιώσουν τη μνήμη τους. Βέβαια, αυτό πριν γίνει πειραματικά γνωστό, ήταν εμπειρικά ήδη καθιερωμένο.

Έτσι λοιπόν γνωρίζουμε ήδη από παλιά ότι μια ξένη γλώσσα μαθαίνετε καλύτερα όταν χρησιμοποιηθεί στην εκμάθηση της και η γραφή.

Σήμερα, με τα διαγνωστικά μέσα που έχουμε, μπορούμε αυτό να το πιστοποιήσουμε, όχι μόνο σε ότι αφορά την απόδειξη του, αλλά και τις δυσλειτουργίες του, προκειμένου να βγάλουμε ουσιαστικά διαγνωστικά συμπεράσματα, που θα μας οδηγήσουν στη θεραπεία δυσγραφικών προβλημάτων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Κινητικός νευρώνας και απομυελινωτικές εστίες
Η παρουσία απομυελινωτικών εστιών στη μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου έχει πιστοποιηθεί σε πάμπολλες περιπτώσεις ύπαρξης νόσου του κινητικού νευρώνα. Περισσότερα...



Κλινικά «μεμονωμένο» σύνδρομο και η σκλήρυνση κατά πλάκας
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η έκφραση κλινικά «μεμονωμένο» σύνδρομο Περισσότερα...



Αίσθημα ενοχής και ρίσκο κρίσης
Για όσους ασχολούνται με τη συμπεριφορά ασθενών που πάσχουν από επιληπτικές κρίσεις, παρατηρούν γρήγορα πως ένα μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα που εμποδίζει ιδιαίτερα τη θεραπεία είναι τα αισθήματα ενοχής που διακατέχουν τον ασθενή. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit