ΒιονευρολογικάΟσμή και γεύση | Βιονευρολογικά
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οσμή και γεύση

Οσμή και γεύση

Εγκέφαλος.jpg

Η οσμή και η γεύση  είναι πάντοτε μαζί κι έχουν ένα κύριο χαρακτηριστικό∙ η επεξεργασία τους στον οργανισμό και συγκεκριμένα στον εγκέφαλο του ανθρώπου γίνεται αντανακλαστικά και αυτόματα χωρίς να επηρεάζεται από τη συνείδηση. Δηλαδή, αμέσως μετά τα ερεθίσματα γεύσης ή οσμής αυτά καταγράφονται πρώτα στα αντανακλαστικά κέντρα του μεταιχμιακού συστήματος και κατόπιν στον κυρίως εγκέφαλο. Η διαδρομή  διεξάγεται από τη «μύτη» στην αμυγδαλή και στην παραϊπποκάμπεια περιοχή και  κατευθείαν μέσω του υποθαλάμου και του θαλάμου στον εγκέφαλο. Εκεί, μετά από την επεξεργασία γυρίζουν πίσω και ξαναπροβάλλονται στα κέντρα που αναφέραμε προηγουμένως. Αυτή η  διαδικασία δείχνει ότι κατά κύριο λόγο εξελικτικά ο άνθρωπος άρχισε πρώτα να μυρίζει, να γεύεται και μετά να σκέφτεται.

   

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ημικρανίες και γενετική
Στις ημικρανίες από την αρχαιότητα υπάρχει η ιατρική αντίληψη ότι υπάρχει μια σαφής γονιδιακή επιβάρυνση Περισσότερα...



Εγκεφαλικά τραύματα και οικονομική κρίση
Η οικονομική κρίση, σε κάθε χώρα, σε κάθε περίπτωση, σε οποιοδήποτε επίπεδο ανθρώπων, αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός Περισσότερα...



Η ιδιαιτερότητα του ιδιοπαθούς τρόμου
Μεταξύ των γιατρών μια μορφή τρόμου, αργή ή γρήγορη, χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής, όταν κάποιος δεν τη θεωρεί σαν επακόλουθο μιας παθολογικής κατάστασης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 9/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit