• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οσμή και γεύση

Οσμή και γεύση

Εγκέφαλος.jpg

Η οσμή και η γεύση  είναι πάντοτε μαζί κι έχουν ένα κύριο χαρακτηριστικό∙ η επεξεργασία τους στον οργανισμό και συγκεκριμένα στον εγκέφαλο του ανθρώπου γίνεται αντανακλαστικά και αυτόματα χωρίς να επηρεάζεται από τη συνείδηση. Δηλαδή, αμέσως μετά τα ερεθίσματα γεύσης ή οσμής αυτά καταγράφονται πρώτα στα αντανακλαστικά κέντρα του μεταιχμιακού συστήματος και κατόπιν στον κυρίως εγκέφαλο. Η διαδρομή  διεξάγεται από τη «μύτη» στην αμυγδαλή και στην παραϊπποκάμπεια περιοχή και  κατευθείαν μέσω του υποθαλάμου και του θαλάμου στον εγκέφαλο. Εκεί, μετά από την επεξεργασία γυρίζουν πίσω και ξαναπροβάλλονται στα κέντρα που αναφέραμε προηγουμένως. Αυτή η  διαδικασία δείχνει ότι κατά κύριο λόγο εξελικτικά ο άνθρωπος άρχισε πρώτα να μυρίζει, να γεύεται και μετά να σκέφτεται.

   

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H αχρωματοψία μετά από εγκεφαλικό
Πολλές φορές συμβαίνει να μην αναγνωρίζονται χρώματα ακριβώς και να μην μπορούν να κατονομαστούν τα χρώματα και αντικείμενα, όταν έχουμε βλάβη μετά από εγκεφαλικό (έμφρακτο) ή αιμορραγία στον πληκτιαίο κλάδο της οπίσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας Περισσότερα...





Μυϊκή αδυναμία και τενόντια αντανακλαστικά
Σε περιπτώσεις που έχουμε μια μυϊκή αδυναμία ή τουλάχιστον παράπονα για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνεται μια πάρα πολύ προσεκτική εξέταση της εμφάνισης των μυών σε όλα τα άκρα και στον κορμό Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 7/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit