• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οσμή και γεύση

Οσμή και γεύση

Εγκέφαλος.jpg

Η οσμή και η γεύση  είναι πάντοτε μαζί κι έχουν ένα κύριο χαρακτηριστικό∙ η επεξεργασία τους στον οργανισμό και συγκεκριμένα στον εγκέφαλο του ανθρώπου γίνεται αντανακλαστικά και αυτόματα χωρίς να επηρεάζεται από τη συνείδηση. Δηλαδή, αμέσως μετά τα ερεθίσματα γεύσης ή οσμής αυτά καταγράφονται πρώτα στα αντανακλαστικά κέντρα του μεταιχμιακού συστήματος και κατόπιν στον κυρίως εγκέφαλο. Η διαδρομή  διεξάγεται από τη «μύτη» στην αμυγδαλή και στην παραϊπποκάμπεια περιοχή και  κατευθείαν μέσω του υποθαλάμου και του θαλάμου στον εγκέφαλο. Εκεί, μετά από την επεξεργασία γυρίζουν πίσω και ξαναπροβάλλονται στα κέντρα που αναφέραμε προηγουμένως. Αυτή η  διαδικασία δείχνει ότι κατά κύριο λόγο εξελικτικά ο άνθρωπος άρχισε πρώτα να μυρίζει, να γεύεται και μετά να σκέφτεται.

   

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η άνοια και η ασυνείδητη αντίληψη
Σήμερα μπορούμε να υπολογίσουμε και να δούμε απεικονιστικά το βαθμό λειτουργίας της μνήμης, προκειμένου να κάνουμε έναν έλεγχο για κάποια υφιστάμενη άνοια μέσω της ασυνείδητης αντίληψης Περισσότερα...



Ινομυαλγία και εγκέφαλος
Σε ότι αφορά το ρόλο του εγκεφάλου, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει συμμετοχή του στην περίπτωση της ινομυαλγίας. Περισσότερα...



Η προοδευτική αδυναμία των κάτω άκρων
Η προοδευτική αδυναμία των κάτω άκρων στις νεαρές ηλικίες διεγείρει αμέσως την προσοχή και ταυτόχρονα την αγωνία τους να διευκρινιστεί τι είναι Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit