Ο προκινητικος λοβος του εγκεφαλου και η γραφη - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΠΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΛΟΒΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΗ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο προκινητικός λοβός του εγκεφάλου και η γραφή

Ο προκινητικός λοβός του εγκεφάλου και η γραφή

Ο προκινητικός λοβός του εγκεφάλου και η γραφή

Τελευταίες νευροφυσιολογικές έρευνες και ιδιαίτερα σε συντονισμό με τη μαγνητική τομογραφία του ποζιτρονίου, έχουν φέρει κάποια εξωτερικά ευρήματα, σε ότι αφορά την κατεύθυνση της γραφής από τον εγκέφαλο.

Έχουν διαπιστωθεί ότι το μέρος εκείνο του φλοιού, ο προκινητικός συγκεκριμένα λοβός, που συντονίζει όλες τις κινήσεις του σώματος, έχει ένα ειδικό «τμήμα» που αφορά τις άκρες των δαχτύλων, τόσο του αριστερού, όσο και του δεξιού χεριού ξεχωριστά, το οποίο μπορεί ακούγοντας ή βλέποντας γράμματα να κινητοποιηθεί τόσο στη γλώσσα και τους μύες του μυός, όσο και των δαχτύλων, προκειμένου να παράγουν γραπτό ή προφορικό λόγο.

Τυχαίνει δε σε αρκετούς ασθενείς, νευρολογικού τύπου, να έχουμε διαταραχή αυτής της περιοχής και να εμφανίζονται τα ανάλογα προβλήματα στη γραφή και στο λόγο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διαγνωστική δυσκολία, διότι οι περισσότεροι από τους νευρολόγους δε γνωρίζουν τα τελευταία αυτά ευρήματα της επιστήμης και πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με ανεξάρτητες, αυτόνομες ασθένειες.

Πρέπει λοιπόν, σε κάθε περίπτωση που έχουμε διαταραχή της γραφής για ποικίλους λόγους ακόμα και σε νηπιακή ή προνηπιακή ηλικία, να γίνεται με τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα ένας εκτενής έλεγχος και αυτής της εγκεφαλικής περιοχής.

Βέβαια, για πάρα πολλούς γιατρούς θα θεωρηθεί αυτό μια υπερβολή και ίσως είναι, αλλά μερικές φορές είναι και το μοναδικό διαγνωστικό όπλο για ορισμένες «περίεργες» νευρολογικές ασθένειες ή ψυχιατρικά νοσήματα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Θυμός: κακή συμπεριφορά ή επιληψία;
Αποτελεί μία ερώτηση που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στις νευροεπιστήμες. Περισσότερα...



Νυχτερινές κρίσεις φόβου σε παιδιά (pavor nocturnus)
Το pavor nocturnus το συναντάμε σε διάφορες μορφές τακτικά στις νυχτερινές καταγραφές εγκεφαλογραφημάτων σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες έχουν μια κληρονομικότητα στο θέμα αυτό Περισσότερα...



Νέες απόψεις για τη θεραπεία της σκλήρυνση κατά πλάκας
Νευρολογικά η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια «κορεσμένη», σε ότι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, περιοχή Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Terra Incognita - Kontra Channel - Δογμα ΣΟΚ

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit