Γνωστικές διαταραχές και φόβος
Γνωστικές διαταραχές και φόβος
Οι γνωστικές διαταραχές συμβαίνουν, όπως έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική, κατά κύριο λόγο στον τρόπο σκέψης, σε διαταραχές της μνήμης, δυσκολίες μάθησης ή διαταραχές της γλώσσας.
Όλα αυτά συγκεκριμένα κάποια στιγμή σε χρόνιες καταστάσεις και γενικά σε ανθρώπους που είναι «ευαίσθητοι», δηλαδή, προδιατεθειμένα αρνητικά άτομα για αυτές τις συγκρούσεις, δημιουργούν φοβικά προβλήματα. Έτσι έχουμε τα γνωστικά αντικείμενα του φόβου, που είναι πάρα πολλά στην εποχή μας και συνεχώς αυξάνονται.
Η καινούργια γενιά, ο καινούργιος τρόπος ζωής με όλο και περισσότερο απαιτήσεις για την επιβίωση επιβάλλουν την κατανόηση πολλών πραγμάτων που συνήθως γνωστικά αρκετά άτομα δεν μπορούν να τα καλύψουν ή τα καλύπτουν εν μέρει. Το αποτέλεσμα είναι η έκρηξη αυτής της «διαφοράς» να δημιουργεί την εμφάνιση φοβικών καταστάσεων μέχρι και πανικό.
Δηλαδή, το «δεν ξέρω», «φοβάμαι πολύ» είναι μια συνηθισμένη κατάσταση και κυρίως αυτά τα άτομα ακριβώς λόγω των γνωστικών αυτών διαταραχών απομακρύνονται συνεχώς από το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο η αντοχή τους και να αυξάνεται η φοβική προδιάθεση πάνω στα επίσης αυξημένα γνωστικά ελλείμματα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν διαπιστωθεί ότι έχουν ένα τέτοιο πρόβλημα, δε χρειάζεται αναμονή, χρειάζεται άμεση θεραπεία, φαρμακευτική και μετά ψυχολογική ψυχιατρική προσέγγιση, έτσι ώστε τα άτομα αυτά να μπορέσουν να «οχυρωθούν» απέναντι στα αυτά τα προβλήματα του είδους.
Δηλαδή, διαπιστώνουμε ότι η σκέψη μας ή η μνήμη μας δε λειτουργεί καλά, ότι μαθαίνουμε αργά ή ότι δεν μπορούμε να χειριστούμε τη γλώσσα όπως θέλουμε.
Πρέπει να καταφύγουμε οπωσδήποτε στον ειδικό, προκειμένου να μας βρει λύση έγκαιρα και να μην αφήσουμε αυτό το πράγμα να χρονίσει ή να δημιουργήσει επιπλέον συμπτώματα.