Δυστυχώς, εδώ πέρα δεν ισχύει ο τυπικός τρόπος ιατρικής λογικής· αίτιο, αποτέλεσμα ή αίτιο, σύμπτωμα.
Μια γενικευμένη, μεγάλη, επιληπτική κρίση μπορεί να έρθει στην κυριολεξία από το «πουθενά».
Παραδείγματος χάρη, ένα μικρό εγκεφαλικό τραύμα, μετά από τροχαίο με μια σύντομη απώλεια συνειδήσεως, η οποία πιθανόν να μην έχει πάρει και βιωματικό χαρακτήρα από τον ίδιο τον ασθενή, μπορεί να του εμφανίσει μια γενικευμένη μεγάλη, τονική, κλονική κρίση μετά από ένα ή δύο χρόνια.
Βέβαια αυτό είναι το αίτιο, η αφορμή μπορεί να είναι μια στέρηση ύπνου, χρήση αλκοόλ, ουσιών ή και μεγάλη σωματική ταλαιπωρία.
Αυτό σημαίνει ότι πάντοτε μετά από κάποιο έντονο τροχαίο, έστω και με μικρή απώλεια συνείδησης, ακόμη και όταν οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι δεν το έχουν καταγράψει, ο γιατρός οφείλει να κάνει ένα διεξοδικό έλεγχο, να τα καταγράψει και το κυριότερο να απαιτήσει ένα εγκεφαλογράφημα ή ακόμη και απεικονιστικές μεθόδους για την κατάσταση του ασθενούς.
Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3
*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής. Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel
Sorry, there was a YouTube API error: Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/playlistItems?part=snippet,status&playlistId=UUPeVwbctHRL1pUH0xzwIvmQ&maxResults=30&key=AIzaSyCxgcI7RsB21pyQ2hJADZEKxvy5Vz9zMRY are blocked. Please make sure you performed the steps in this video to create and save a proper server API key.