• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το σύνδρομο του Rett-plus

Το σύνδρομο του Rett-plus

Το σύνδρομο του Rett-plus

Η παρουσίαση του συνδρόμου του Rett-plus είναι εξαιρετικά δύσκολη και είναι κατά κύριο τρόπο και ένας μοντέρνος διαγνωστικός όρος που ήρθε τα τελευταία χρόνια για να χαρακτηρίσει ορισμένες καταστάσεις που πραγματικά είναι εξόχως ενδιαφέρουσες και συνδυάζουν πολλές νευροπαθολογίες μεταξύ τους.

Βασικά, πρόκειται για το συνδυασμό του Rett, όπως το έχουμε γνωρίσει, με μια ή πολλές άλλες ασθένειες, παρόμοιου τύπου, όπως διάσπαση της προσοχής, υπερκινησία, ιδεοψυχαναγκαστικά σύνδρομα και σύνδρομα αυτοτραυματισμού.

Είναι δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες οπωσδήποτε χρειάζονται άμεση προσοχής και αγωγής από ειδικό γιατρό, ο οποίος ειδικός γιατρός όμως θα είναι σε θέση προηγουμένως να δει την έκταση όλου του συνδρόμου και του προβλήματος.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται να γίνεται και ένας διεξοδικός, τεχνικός έλεγχος με διάφορα διαγνωστικά μέσα, όπως η χρόνια καταγραφή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος σε συνδυασμό με μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου ή και υπολογιστική μαγνητική τομογραφία, εάν χρειαστεί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρέπει να αφήνει κανένας τόσο χρόνο όσο και τα διαγνωστικά μέσα, γιατί πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολα νευρολογικά σύνδρομα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να βρουν μια λύση σε μερικές ώρες ή μέρες.

Πρέπει να συνηθίζουμε επίσης στην ιδέα ότι αυτού του είδους οι καταστάσεις αποτελούν παθολογικές καταστάσεις λόγω διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι χρειάζεται χρόνος για να ανακαλυφθούν.

Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να γίνει αυτό σε λίγες ώρες ή σε μια μέρα, αλλά δυστυχώς δεν είναι ποτέ αυτή η περίπτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόπο, μεγάλη προσπάθεια και τεράστια ένταση στη θεραπευτική αγωγή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Στοματοφαρυγγική δυσφαγία
Όταν κάποια νεύρα και μυς γύρω από το φάρυγγα δε λειτουργούν σωστά, τότε η μεταβίβαση της τροφής από το στόμα στο φάρυγγα και κατόπιν στον οισοφάγο, δημιουργεί αρκετές φορές παραλυτικές καταστάσεις που προκαλούν τη στοματική δυσφαγία Περισσότερα...



Τι είναι ο παλαιοεγκέφαλος;
Ο παλαιοεγκέφαλος είναι το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου που αναπτύχθηκε στον άνθρωπο και από τη στιγμή της δημιουργίας του μέχρι σήμερα αναπτύσσεται σταδιακά και μεταφέρεται γονιδιακά. Περισσότερα...



Το «κάψιμο» της απόδοσης (Βurn-out)
Ο ορισμός του Burn-out ακούγεται, πλέον τακτικά, ακόμα και σε μας στην Βιονευρολογική, τονίζοντας το «κάψιμο» κάθε εσωτερικής δύναμης για οτιδήποτε. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit