• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Όταν το πιρούνι γίνεται βαρύ και η τσάντα ασήκωτη

Όταν το πιρούνι γίνεται βαρύ και η τσάντα ασήκωτη

Όταν το πιρούνι γίνεται βαρύ και η τσάντα ασήκωτη

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, η νευρολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που κυριολεκτικά έχει να κάνει με τη λεπτομέρεια. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα νευρολογικά σύνδρομα έχουν μια πολύ «απαλή» αρχή.

Π.χ. μια απώλεια της δύναμης των δαχτύλων ή του χεριού να σηκώσουν ένα ελαφρύ αντικείμενο, όπως ένα πιρούνι ή μια τσάντα, μπορεί να είναι η ένδειξη μιας βαριάς νευρολογικής αρρώστιας, όπως το πάρκινσον.

Αναφέρουμε αυτό το παράδειγμα, προκειμένου να κάνουμε κατανοητό το πόσο μεγάλη σημασία έχουν για τον εντοπισμό και την έρευνα μιας νευρολογικής νόσου.

Στην πλειονότητα τους τα νευρολογικά νοσήματα δεν είναι τέτοιου χαρακτήρα, που να «χτυπούν» αμέσως στο μάτι. Αρχίζουν πολύ «απαλά» και μετά έχουν βραδέα εξέλιξη.

Ο ασθενής έχει την υποχρέωση να το αναφέρει στο γιατρό όσο «επιπόλαιο» το θεωρεί και ο γιατρός να ξεκινάει τη σωστή διαδικασία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή σε παιδιά και εφήβους
Πρόκειται για μια κλινική εικόνα, που τη συναντάμε εδώ στη Βιονευρολογική όλο και τακτικότερα Περισσότερα...



Πώς ο εγκέφαλος «μαθαίνει» τις καθημερινές κινήσεις;
Οι καθημερινές κινήσεις για κάθε άτομο αποτελούν μια αλληλουχία κινήσεων που θεωρούνται δεδομένες και γίνονται ακούσια· o εγκέφαλος τις «μαθαίνει» και τις αποθηκεύει σ’ ένα τμήμα του που λέγεται βασικά γάγγλια. Περισσότερα...



Ανοσοκαταστολή και προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια
Από τη δική μας πείρα δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη χρόνια αντιμετώπιση διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος να μην προκαλέσουν, έστω και στο ελάχιστο, ένα ξεκίνημα μιας ελαφριάς μορφής προοδευτικής πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit