• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Διαταραχές μνήμης και προσοχή στην αϋπνία

Διαταραχές μνήμης και προσοχή στην αϋπνία

Διαταραχές μνήμης και προσοχή στην αϋπνία

διαταραχές της μνήμης και προσοχής είναι δυο συμπτώματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις περιπτώσεις χρόνιας αϋπνίας. Κατά κανόνα τα δυο αυτά στοιχεία συνοδεύονται και από μια συμπτωματολογία έντονης μείωσης των γνωστικών λειτουργιών, όπως έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική.

Γενικά, η ανάλυση της ψυχικής εικόνας του κάθε ασθενούς που πάσχει από αϋπνία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι τα συμπτώματα που εντοπίζονται σε ότι αφορά την προσοχή και τη μνήμη είναι «κεντρικής» αιτιολογίας και χαρακτηριστικά σε ότι αφορά το ιδιαίτερο «προγνωστικό» βάρος που έχουν για τη μετέπειτα εξέλιξη.

Οι διαταραχές αυτές πρέπει πάντοτε να εκτιμούνται έγκαιρα ή να καταγράφονται και παράλληλα να συνεκτιμούνται με ευρήματα νευροφυσιολογικών εξετάσεων όπως είναι το εγκεφαλογράφημα, προκειμένου να υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της νόσου.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς και η κατά διαστήματα εξέταση του με όλες τις νευροφυσιολογικές και νευροακτινολογικές δυνατότητες είναι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να έχουμε μια σαφή εκτίμηση της γενικής κλινικής κατάστασης και της εξέλιξης των συμπτωμάτων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εγκεφαλικά αιματώματα και πονοκέφαλοι
Οι πονοκέφαλοι ως διαγνωστικό στοιχείο πολλών εγκεφαλικών αιματωμάτων παρουσιάζονται πολύ τακτικά. Περισσότερα...



Το πρόβλημα της λευκής ουσίας στην προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια
Έχουμε εδώ μια συγκεκριμένη διαταραχή, όπως «βγαίνει» και από τις παρατηρήσεις μας στην Βιονευρολογική, όπου έχουμε συγκεκριμένη φθορά, κυρίως της λευκής ουσίας και μάλιστα τόσο σε φλοιϊκό επίπεδο όσο και στην παρεγκεφαλίδα, που πιστοποιείται με τις νευροφυσιολογικές εξετάσεις και κυρίως νευροαπεικονιστικές εξετάσεις της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Πόσο σπουδαία είναι η επικοινωνία εγκεφάλου και εντέρου;
Τα τελευταία χρόνια η σεκρετίνη, μια ορμόνη της πέψης, έχει βρεθεί ότι έχει ευεργετική δράση στα αυτιστικά παιδιά Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit