• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκεφαλικές βλάβες και βαριά αϋπνία

Εγκεφαλικές βλάβες και βαριά αϋπνία

Εγκεφαλικές βλάβες και βαριά αϋπνία

Οι νέες διαγνωστικές μέθοδοι, όπως η υπολογιστική ή μαγνητική τομογραφία και η πολύωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή, «άνοιξαν» καινούργιους δρόμους στη διάγνωση και στην εντόπιση εγκεφαλικών βλαβών στην κακοήθη αϋπνία. Έτσι λοιπόν πλέον μπορούμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όταν έχουμε συμπτώματα έντονης αϋπνίας.

Οι εξετάσεις που έχουν γίνει πιστοποιούν ότι μπορούν να βρίσκονται βλάβες κυρίως στον πρόσθιο κοιλιακό πυρήνα του θαλάμου ή και στον κεντρικό πυρήνα του θαλάμου. Πέρα από αυτό, μια ουσιαστική συμμετοχή στις παθολογικές διεργασίες έχει και η φθορά του κάτω ελαϊκού πυρήνα του εγκεφάλου.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εκείνο που παρατηρείται είναι μια έντονη απώλεια νευρικών κυττάρων, η οποία οδηγεί μοιραία σε μια ελαττωματική τους λειτουργία. Αρκετές φορές ξεκινώντας από εκεί, οι αλλοιώσεις σε προχωρημένα στάδια φτάνουν και στο φλοιό του εγκεφάλου καθώς επίσης και στην παρεγκεφαλίδα.

Οι διαταραχές που προκαλούν είναι σπογγώδεις κυρίως αλλοιώσεις. Πάντοτε πρέπει η εξέταση να είναι διεξοδική και να εξαντλούνται όλα τα διαγνωστικά μέσα όταν υπάρχει τέτοια υπόνοια.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το υπερκινητικό παιδί και η καθημερινότητα
Το κύριο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτά τα παιδιά με τη διάσπαση της προσοχής και την υπερκινητικότητα είναι η μεγάλη συναισθηματική αστάθεια, τόσο προς το περιβάλλον, όσο και προς τον εαυτό τους Περισσότερα...



Από που προέρχονται τα συναισθήματα και τα πάθη;
Όταν ξεκινάει μία έρευνα χρειάζεται πρωτίστως να γνωρίζουμε την αρχή της. Περισσότερα...



Πόσο σοβαρή είναι η συνύπαρξη ερυθηματώδους λύκου και νευρολογικής συμπτωματολογίας;
Τα νευρολογικά συμπτώματα παρουσιάζονται σχεδόν σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα και έτσι όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική η «συνοδεία» αυτή υφίσταται και στην περίπτωση του ερυθηματώδους λύκου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit