• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η εμφάνιση αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου ύστερα από έντονο άγχος

Η εμφάνιση αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου ύστερα από έντονο άγχος

Η εμφάνιση αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου ύστερα από έντονο άγχος

Υποτροπιάζουσες θρομβώσεις σε μεγάλα αγγεία, φλέβες ή αρτηρίες είναι τα χαρακτηριστικά του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου.

Έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική ότι τέτοια επεισόδια μπορούν να συμβούν μετά από καταστάσεις εικόνων άγχους. Σχεδόν ποτέ δεν έχουμε ένα θρομβωτικό επεισόδιο χωρίς την παρουσία μιας αγχωτικής κατάστασης.

Όταν συμβαίνει αυτό, οι πιο συνήθεις εκδηλώσεις από το φλεβικό σύστημα είναι οι θρομβώσεις των εν τω βάθει και κάτω αγγείων και τα πνευμονικά έμβολα.

Όσο αφορά τις αρτηρίες μπορούμε να έχουμε θρομβώσεις ακόμη και των εγκεφαλικών αρτηριών, αλλά και θρομβωτικά επεισόδια στα διάφορα αγγεία, μεταξύ αυτών και των στεφανιαίων αγγείων και φλεβών.

Γενικά σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα ισχυρής αγχωτικής κατάστασης λίγο πριν την εμφάνιση των θρομβώσεων και συγκεκριμένα της γενικευμένης εικόνας του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου.

Είναι ανάγκη όταν έχουμε έστω και στοιχειώδεις ενδείξεις, να γίνεται η παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς με μεγάλη προσοχή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τεστοστερόνη και αδυναμία συγκέντρωσης
Μετά από μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση εμφανίζεται συνήθως κατά κανόνα μια διαταραχή της συγκέντρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περισσότερα...



Ο φόβος και η συναισθηματική μνήμη
Η συναισθηματική μνήμη είναι μια ανώτερη εγκεφαλική λειτουργία που γεννιέται μεταξύ αμυγδαλής και ιππόκαμπου, δηλαδή δυο εγκεφαλικών σχηματισμών που υπάρχουν και στο αριστερό και στο δεξί ημισφαίριο και συντονισμένα αυτά τα δυο, ρυθμίζουν την ποσότητα του φόβου σε ανάμνηση κάποιων φοβικών γεγονότων και την ένταση τους Περισσότερα...



Η μεταβολή φυσιολογικών πρωτεϊνών σε «τοξικές» πρωτεΐνες
Με την πάροδο της ηλικίας παθολογικοί μηχανισμοί φαίνεται ότι αναπτύσσονται στην άμυνα του οργανισμού Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit