• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η άνοια και η διγλωσσία

Η άνοια και η διγλωσσία

Η άνοια και η διγλωσσία

Υπάρχει κάτι περίεργο, το οποίο πρέπει να προσέχουμε και να το λαμβάνουμε υπόψη μας, ιδιαίτερα τώρα που, όπως ο κόσμος έχει γίνει πιο «μεικτός» και η καθημερινότητα πιο ποικίλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που μεγαλώνουν σε δίγλωσσo περιβάλλον ή μιλάνε άπταιστα δεύτερη ή και τρίτη ή και περισσότερες γλώσσες.

Σε μια εκτεταμένη έρευνα, που έχει γίνει με το σκοπό να συγκρίνει κανείς τη γλωσσική και τη λεκτική απόδοση με αυτή τη διανοητική, βρέθηκε ότι τα άτομα τα οποία έχουν μεγαλώσει με δυο γλώσσες ή χρησιμοποιούν περισσότερες γλώσσες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν μόνο μια, αν αρρωστήσουν από μια άνοια ή από Alzheimer, έχουν, κατά κάποιο τρόπο, πέντε χρόνια περισσότερα στη διάθεση τους από τους μονόγλωσσους .

Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακόμη πιστοποίηση ότι ένας «προπονημένος» εγκέφαλος στις γλώσσες, έχει περισσότερες δυνατότητες να αντέξει την άνοια .


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H γραφή προάγει τη μνήμη
Η μνήμη είναι μια λειτουργία πολύ περίπλοκη και «πολύτοπη», ότι αφορά τη νευρωνική της διάταξη στον εγκέφαλο Περισσότερα...



Σταδιακή απώλεια μνήμης
Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών έχει διαπιστωθεί σταδιακή αύξηση των διαταραχών μνήμης. Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit