• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τι είναι o «κοινωνικός» εγκέφαλος;

Τι είναι o «κοινωνικός» εγκέφαλος;

Τι είναι o «κοινωνικός» εγκέφαλος;

Ήδη από τη δεκαετία του 1990 άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες να δοθεί ένας ορισμός για τον «κοινωνικό» εγκέφαλο. Ο όρος προήλθε μετά από έρευνες που γίνανε σε νευροφυσιολογικά εργαστήρια, σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Στον κλάδο αυτόν λοιπόν, των νευροεπιστημών, βρέθηκε ότι υπάρχει μια λειτουργική κατάσταση εντός του εγκεφάλου, η οποία καθορίζει και την κοινωνική συμπεριφορά του εκάστοτε ατόμου.

Ο «κοινωνικός» εγκέφαλος, δηλαδή, είναι ένα σύνολο λειτουργιών του εγκεφάλου, σε ότι αφορά την επικοινωνία με εξωσωματικές καταστάσεις και εξωσωματικά όντα. Η περίπτωση των «κοινωνικών» εγκεφάλων έβαλε τους επιστήμονες σε μεγάλη «αναταραχή».

Πάρα πολλές προσπάθειες έγιναν προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής λειτουργία ή τουλάχιστον να βρεθεί μια αρχή έρευνας, προκειμένου να γίνουν τα πράγματα πιο σαφή. Μετά από έντονες έρευνες σε αυτό το επιστημονικό πεδίο ήδη τα τελευταία χρόνια προέκυψε κάτι καινούργιο, σε ότι αφορά τον «κοινωνικό» εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι στην περίπτωση των «κοινωνικών» εγκεφάλων έχουμε μια συντονισμένη επικοινωνία σε εγκεφαλικό συγχρονισμό μεταξύ των διαφόρων εγκεφάλων που αποτελούν ένα κοινωνικό σύνολο, το οποίο έρχεται μεταξύ αυτών σε επαφή.

Με την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, όπως είναι της μαγνητικής τομογραφίας και της αυτόματης καταγραφής εγκεφαλικής δραστηριότητας από ηλεκτροεγκεφαλογράφους συντονισμένους σε διάφορους εγκεφάλους, βρέθηκε ότι όντως υπάρχει από εγκέφαλο σε εγκέφαλο μια «συγχρονισμένη» επικοινωνία. Η επικοινωνία αυτή είναι η βάση του «κοινωνικού» εγκεφάλου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τα «κατά συνθήκη ψεύδη» και η συμπεριφορά
Από την αρχαιότητα, εξελικτικά, υπάρχουν μέσα μας, ασυνείδητα στερεωμένα, κάποια ψεύδη που διέπουν τη χαρακτηριοδομή μας και τη συμπεριφορά μας Περισσότερα...



Ύπνος και έρευνες Hobson–McCarley
Μετά από εντατικές έρευνες, το 1971 οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Harvard κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας εσωτερικός μηχανισμός αυτορρύθμισης του ύπνου στον εγκέφαλο. Περισσότερα...



Το σύνδρομο Laurence-Moon
Είναι μια πάρα πολύ χαρακτηριστική αρρώστια της νεαρής ηλικίας και ευκολοδιάγνωστη, σε ότι αφορά τη γενική παθολογική κατάσταση Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit