• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα αυτοάνοσα νοσήματα και το κεντρικό νευρικό σύστημα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα και το κεντρικό νευρικό σύστημα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα και το κεντρικό νευρικό σύστημα

Στα αυτοάνοσα νοσήματα, το κεντρικό νευρικό σύστημα έχει ένα διπλό ρόλο. Από τη μια μεριά διεγείρει την άμυνα του οργανισμού αυτό το ίδιο «εγκεφαλικά» και προκαλεί την παραγωγή των αντισωμάτων εκείνων που θωρούνται απαραίτητα και ταυτόχρονα πολλές φορές το ίδιο το νευρικό σύστημα δέχεται την επίθεση αυτών των αντισωμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε πληθώρα αντισωμάτων, τα οποία εμφανίζονται σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα με κάποια «ποικιλία», η οποία είναι διαφορετική από νόσημα σε νόσημα.

Π.χ. για τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να εμφανιστούν πολύ τακτικά τα λεγόμενα αντιθυρεοειδικά και τα λεγόμενα αντιπυρηνικά αντισώματα σε διάφορους τύπους, οι οποίοι μπορεί να είναι παθολογικοί, αλλά να μην έχουν την κλινική έκφραση που περιμένουν.

Δηλαδή, ενώ υφίσταται η διεργασία διαταραχής αμύνης του οργανισμού και «παραγωγής» της ασθένειας, δεν έχουν την κλινική έκφραση της δράσης αυτών των αυτοαντισωμάτων.

Βέβαια, αυτό είναι καθαρά κλινικά υποκειμενικό, διότι πολλοί εκπαιδευμένοι γιατροί και κυρίως αυτοί που έχουν επαφή με μεγάλες ομάδες ασθενών και γνωρίζουν ποικίλες εκφράσεις της κλινικής εκδήλωσης της νόσου μπορούν να μαντέψουν άνετα αυτό που γίνεται, χωρίς ακόμη να έχουν και τα «πιστοποιητικά» των εξετάσεων. Αυτό είναι αναγκαίο πάρα πολλές φορές για την αρχή της θεραπείας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Επικίνδυνες περιπλοκές του εγκεφαλικού αποστήματος
Συνήθως, το εγκεφαλικό απόστημα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω της πίεσης που προκαλεί στο εγκεφαλικό περιβάλλον Περισσότερα...



Η νόσος του Alzheimer και o «αγώνας» με το χρόνο
Όλες οι θεραπευτικές προσπάθειες ανοσοποιητικού χαρακτήρα που γίνονται για τη νόσο τουAlzheimer έδειξαν ότι υπάρχει ένα κοινό και δύσκολο στοιχείο για την αντιμετώπιση της∙ αυτό είναι η ημερολογιακή και βιολογική ηλικία του ασθενούς, σε ότι αφορά τη χορήγηση των δόσεων του φαρμάκου. Περισσότερα...



Η εμπειρική διάγνωση της άνοιας
Όπως έχουμε δει εδώ στη Βιονευρολογική και από τη διεθνή πλέον βιβλιογραφία είναι γνωστό ότι η διάγνωση της άνοιας αγγειακής αιτιολογίας ή τύπου Alzheimer είναι απολύτως εμπειρική διαδικασία. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit