• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αυτοάνοσα νοσήματα και ψυχικά συμπτώματα

Αυτοάνοσα νοσήματα και ψυχικά συμπτώματα

Αυτοάνοσα νοσήματα και ψυχικά συμπτώματα

Ψυχιατρική συμπτωματολογία, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, υπάρχει σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως π.χ. στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στον ερυθηματώδη λύκο, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και κυρίως στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Τα ψυχικά συμπτώματα, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μνήμη και το θυμικό, παρουσιάζονται «πρώτα» στη συμπτωματολογία. Μετά ακολουθούν οι σειρές των άλλων νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που οδηγούν στη διάγνωση της κλινικής εικόνας και στη θεραπεία.

Επομένως, όταν έχουμε «αυτόνομα» την παρουσία μόνο κάποιων ψυχιατρικών συμπτωμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να εξετάζουμε βιοχημικά όλες τις παραμέτρους για την παρουσία κάποιων αντισωμάτων που οδηγούν στη μια ή στην άλλη συστηματική ή αυτοάνοση αρρώστια.

Ακολουθώντας αυτό το δρόμο με έκπληξη τις περισσότερες φορές φτάνουμε στη διάγνωση και εκεί ακριβώς είναι κάτι που είναι κυριολεκτικά καινούργιο. Δεν έχουμε μάθει κλινικοί γιατροί ακόμη να ψάχνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, διότι μέχρι τώρα η ιατρική δεοντολογία και τυπολογία πήγαινε απλούστατα γραμμικά από σύμπτωμα στη διάγνωση και όχι σφαιρικά, υπερκαλύπτοντας πολλές φορές αρκετές ιατρικές ειδικότητες.

Έτσι δεν έχει πλέον ιδιαίτερο νόημα το να ψάχνει κάθε γιατρός για αυτά που ξέρει, αλλά κυρίως για αυτά που παρουσιάζει η ασθένεια και μάλιστα με βοήθημα τις νέες εξετάσεις που τον τελευταίο καιρό υπάρχουν.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι αυτόματα και προφύλαξη για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;
Η δική μας πείρα στη Βιονευρολογική «λέει», δυστυχώς, ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Ασφαλώς και όσο προλάβει κανείς να ρυθμίσει το διαβήτη του, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος για μια οποιαδήποτε εγκεφαλική διαταραχή Περισσότερα...



Πρέπει το επιληπτικό παιδί να γνωρίζει το πρόβλημα του;
Αναμφισβήτητα, ναι. Και πρέπει να είναι και πολύ επεξηγηματικές οι «δηλώσεις» και οι προοπτικές που του γίνονται Περισσότερα...



Προειδοποιούν οι επιληπτικές κρίσεις για την άφιξη τους;
Ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, αυτό της επιληψίας, πολλές φορές βασίζεται, σε ότι αφορά το κλινικό νευρολόγο, σε μικρές παρατηρήσεις αλλά καταλυτικές για ότι αφορά την θεραπευτική αγωγή. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit