• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αντισώματα θυρεοειδούς και σκλήρυνση κατά πλάκας

Αντισώματα θυρεοειδούς και σκλήρυνση κατά πλάκας

Αντισώματα θυρεοειδούς και σκλήρυνση κατά πλάκας

Έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική, στην παρακολούθηση της πορείας των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, ότι εμφανίζονται πολύ τακτικά θυρεοειδικά αντισώματα πολύ υψηλά. Μάλιστα και συγγενείς ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσιάζουν το ίδιο φαινόμενο.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στη σκέψη ότι οι ανοσολογικές διαδικασίες που διαταράσσονται στη νόσο αυτή σίγουρα προσβάλουν, λόγω του ότι είναι πολυκλωνικά διαδεδομένες, και το θυρεοειδή και τη θυρεοειδίτιδα.

Βέβαια, η θυρεοειδίτιδα δεν αποτελεί ένα στοιχείο της σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά υφίσταται πάρα πολύ τακτικά μια λεγόμενη συννοσηρότητα, η οποία θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός το ότι οι αντιδράσεις της άμυνας του οργασμού είναι πολυκλωνικές, χωρίς πολλές φορές κλινική έκφραση.

Το περίεργο είναι ότι πάρα πολλές φορές η ταυτόχρονη εμφάνιση θυρεοειδίτιδας και ιδιαιτέρα της μορφής Hashimoto με παράλληλη εμφάνιση της σκλήρυνση κατά πλάκας «δηλώνει» ότι δυο ασθένειες ακολουθούν την ίδια κλινική πορεία. Δηλαδή, παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις το ίδιο έντονες και στις δυο περιπτώσεις που εμφανίζονται.

Άρα σημαίνει ότι τα αντισώματα αυτά «γεννιούνται» στους ίδιους «διαδρόμους» μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Γεγονός πάντως είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προσέχουμε και τα δυο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αυχενική μυελοπάθεια και αυχενική στένωση
Πρόκειται σχεδόν για κλινικά αλληλένδετες καταστάσεις αν και το προβάδισμα στις περισσότερες περιπτώσεις το έχει η αυχενική στένωση Περισσότερα...



Κυτοκίνες και κλίμακα ετοιμότητας
Οι κυτοκίνες είναι ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος που προέρχονται από τα λευκά αιμοσφαίρια και όταν ένας εισβολέας εισέρχεται στο σώμα, απελευθερώνονται εντός του οργανισμού προκειμένου να ειδοποιήσουν τον εγκέφαλο. Περισσότερα...



Πρέπει να φοβόμαστε το εγκεφαλικό;
Αναμφισβήτητα ναι. Η πείρα μας στη Βιονευρολογική έχει δείξει πως ακόμη και στις πολύ νεαρές ηλικίες, π.χ. αμέσως μετά τα τριάντα, ένας τέτοιος κίνδυνος είναι υπαρκτός Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit