• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ερυθηματώδης λύκος και η διάρκεια των πέντε ετών

Ερυθηματώδης λύκος και η διάρκεια των πέντε ετών

Ερυθηματώδης λύκος και η διάρκεια των πέντε ετών

Ο ερυθηματώδης λύκος είναι δυνατόν να «προχωράει» μαζί με νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία κανείς δεν ξέρει από την αρχή εάν είναι «αυτόνομα» ή εάν είναι ένας συνδυασμός δυο ασθενειών ή κάποιας ανοσολογικής αντίδρασης.

Στη Βιονευρολογική, που παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τέτοιες καταστάσεις, έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που ήδη είναι γνωστό˙ ότι εάν το νευρολογικό σύμπτωμα που συνυπάρχει με τον ερυθηματώδη λύκο περνάει τα πέντε χρόνια, τότε σημαίνει ότι έχει μια αυτόνομη πορεία και συνυπάρχει με αυτόν.

Εάν πριν τα πέντε χρόνια έχει κάποια εξέλιξη, η οποία θα «σκεπάζεται» μέσα από την κλινική συμπτωματολογία του ερυθηματώδους λύκου, τότε προφανώς έχουμε ένα αμιγές νευρολογικό σύνδρομο.

Βέβαια, αυτοί οι διαχωρισμοί είναι τελείως εμπειρικοί και δεν έχουν γίνει τουλάχιστον στον τομέα αυτό επιδημιολογικές έρευνες, ώστε να μπορεί να είναι σαφής ο ένας ή ο άλλος διαχωρισμός.

Υπάρχει όμως η κλινική εμπειρία που επιβεβαιώνει τόσο τη συνύπαρξη, όσο και τη διαφορετικότητα, αλλά και στις δυο αυτές περιπτώσεις είναι αναγκαία και η πιστοποίηση.

Η πιστοποίησης της διάγνωσης θα είναι εκείνη που θα φέρει και τις προσπάθειες για τη σωστή θεραπευτική αγωγή, η οποία θα μπορέσει να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε έγκαιρο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουμε επιπλοκές.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η νευρωνική αντιστοίχιση της συνείδησης
Μιλώντας για νευρωνική αντιστοίχιση της συνείδησης, ουσιαστικά, έχουμε ένα βήμα συζήτησης για τις τελευταίες ουσιαστικές βιολογικές εμπειρίες, πάνω στο θέμα αυτό Περισσότερα...



Ο «τρόμος κατεύθυνσης»
Η έρευνα του «τρόπου κατεύθυνσης» είναι πολύ ουσιώδης για μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα νευροψυχιατρικών ασθενειών Περισσότερα...



Ύπνος, δρέπανο του εγκεφάλου και όνειρα
Το δρέπανο του εγκεφάλου αποτελεί το κέντρο των συναισθημάτων στον εγκέφαλο και βρίσκεται στην περιοχή του στελέχους του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit