• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο ερυθηματώδης λύκος και η λάθος διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ο ερυθηματώδης λύκος και η λάθος διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ο ερυθηματώδης λύκος και η λάθος διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια «μοντέρνα» και πολύ τακτική διάγνωση, η οποία πολλές φορές «τίθεται» και με την εύρεση κάποιων συμπτωμάτων που μπορεί να περιέχονται και σε άλλες αρρώστιες , όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος.

Επειδή ο ερυθηματώδης λύκος, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, μπορεί να περιέχει περίπου δεκαέξι διάφορα νευρολογικά σύνδρομα στη συμπτωματολογία του πάρα πολύ τακτικά, η «ποικιλία» των συμπτωμάτων των διαφόρων νευρολογικών συνδρόμων, όπως παρουσιάζονται, δίνει την κατεύθυνση προς τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και έτσι αγνοείται η βασική αιτία που τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι ο ερυθηματώδης λύκος.

Η συνύπαρξη των δυο νοσημάτων είναι τακτική και για αυτό όταν ξεκινάμε κάποια διαγνωστική διαδικασία, προκειμένου να πιστοποιήσουμε τη σκλήρυνση κατά πλάκας, οφείλουμε τώρα με τα στοιχεία που έχουμε από τις καινούργιες δημοσιεύσεις και έρευνες να κοιτάμε και την περίπτωση της ανοσοποιητικής διαταραχής που «φέρνει» στην εμφάνιση αυτής του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

Είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να την ξέρει κάθε γιατρός, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις έγκαιρα, σωστά και από την αρχή, διότι μετά τη διάγνωση ακολουθεί το θεραπευτικό βήμα, το οποίο είναι και το πλέον ουσιώδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλές φορές η επικράτηση μιας λάθος γνώμης από κάποιον ειδικό στα πρώτα στάδια είναι δυνατόν να έχει άσχημες συνέπειες για την εξέλιξη της πορείας του ασθενούς.

Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να φειδόμαστε προσπαθειών, προκειμένου να έχουμε όλο το διαγνωστικό «πλατό» από την αρχή και σωστά και χωρίς άλλα προβλήματα. Είναι αναγκαία για τη σωστή θεραπευτική αγωγή, όπως στην περίπτωση αυτή του ερυθηματώδους λύκου με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Ο χαρακτήρας του χρόνιου μετατραυματικού συνδρόμου
Από έρευνες μας στη Βιονευρολογική ,που ταυτίζονται και από άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις, το χρόνιο στρες «αποτυπώνεται» και φέρνει αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες μάλιστα μπορούν να διερευνηθούν Περισσότερα...



Συντονισμός «τροφοδοσίας» και λειτουργία του εγκεφάλου
Στο κέντρο ακριβώς του εγκεφάλου, υπάρχει η υπόφυση, ένας αδένας, ο οποίος συντονίζει όλο το ορμονικό σύστημα και δευτερογενώς ακόμη πρωτεΐνες, λίπος και γλυκόζη που χρειάζεται ο εγκέφαλος τόσο για την προστασία του όσο και για την συντήρηση του ακόμη και για την άμυνα του. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit