Κεφαλαλγια και ερυθηματωδης λυκος - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Κεφαλαλγία και ερυθηματώδης λύκος

Κεφαλαλγία και ερυθηματώδης λύκος

Κεφαλαλγία και ερυθηματώδης λύκος

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια πολύ διαδεδομένη αρρώστια τα τελευταία χρόνια που αρκετές φορές σαν κύριο σύμπτωμα, κυρίως στην πρώτη φάση της ασθένειας, παρουσιάζει τον πονοκέφαλο.

Μια δυνατή, άτυπη ή τυπική κεφαλαλγία ακόμη και με μορφή ημικρανίας, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, είναι δυνατόν να παρουσιάζεται σαν πρώτο σύμπτωμα του ερυθηματώδους λύκου.

Μάλιστα, αυτό είναι γνωστό από πάρα πολλά χρόνια˙ ότι ένα από τα κύρια συμπτώματα του ερυθηματώδους λύκου αποτελεί η κεφαλαλγία.

Είναι μια ένδειξη, κυρίως για τις περιπτώσεις που έχουμε χρόνιες κεφαλαλγίες, μέσα στη διαφοροδιαγνωστική κατάσταση που έχει ο διαγνώστης γιατρός, που οφείλεται στον ερυθηματώδη λύκο και έτσι είναι σίγουρος ότι έχει εξηγήσει πλήρως τη χρόνια κεφαλαλγία.

Η σύμπτωση όμως των δυο ασθενειών σε μια κλινική εικόνα είναι τακτική και όσο προχωράει ο καιρός «ανεβαίνει» η συμπτωματολογία της σε σημείο τέτοιο που καμία φορά αυτόματα οδηγούμαστε στη διαπίστωση μιας συστηματικής νόσου ή ενός αυτοάνοσου νοσήματος, λόγω ακριβώς της επιμονής των συμπτωμάτων και των συνεχών εργαστηριακών εξετάσεων που γίνονται.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις αυτές καλό είναι να γίνονται όλες με μέθοδο έτσι που να αποκλείονται ή να συμπεραίνονται όλες οι περιπτώσεις πιθανού αυτοάνοσου νοσήματος.

Στις περιπτώσεις αυτές των αυτοάνοσων νοσημάτων έχουμε μια πολύπλοκη και «πολυκλινική» διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να παρουσιάζεται με τη μια ή την άλλη κλινική μορφή, με κυρίαρχο σύμπτωμα την κεφαλαλγία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τα επίπεδα της κορτιζόλης και η νευρογένεση
Στα παιδικά τραύματα έχουμε μια διαταραχή, σε ότι αφορά τον άξονα του συστήματος στρες Περισσότερα...



Ποια είναι τα όρια του ιωδίου για φυσιολογική λειτουργία της σκέψης και των γνωστικών λειτουργιών;
Είναι ένα ερώτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα για αυτό έχει δημιουργηθεί και «ειδική ομάδα», τόσο στην Unicef όσο και στο διεθνή οργανισμό υγείας, προκειμένου να γνωρίζουμε σε επίπεδο φυλών ή και εθνών ακόμη και για τις υπανάπτυχτες χώρες σε ποια όρια πρέπει ακριβώς να βρίσκονται τα επίπεδα θυρεοειδούς, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα με τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη Περισσότερα...



Συναισθηματική διαταραχή, χορεία, πάρκινσον και αθέτωση
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρουμε παραπάνω, κατά κύριο λόγο έχουμε να κάνουμε με λειτουργίες των βασικών γαγγλίων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 8/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit