H σκληρυνση κατα πλακας και τα διαφορα αντισωματα - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ H ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H σκλήρυνση κατά πλάκας και τα διάφορα αντισώματα

H σκλήρυνση κατά πλάκας και τα διάφορα αντισώματα

H σκλήρυνση κατά πλάκας και τα διάφορα αντισώματα

Όταν έχουμε την υπόνοια για σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός εάν βρίσκουμε κλινικά στοιχεία και από άλλα αυτοάνοσα αντισώματα, όπως π.χ. είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή είναι οι ρευματοειδείς παθήσεις ή ακόμη και ο ερυθηματώδης λύκος.

Είναι γεγονός πως η διαταραχή μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα που γεννά αυτές τις διάφορες αρρώστιες μπορεί να έχει πολλές κλινικές εκφράσεις σε διαφορετική ένταση η καθεμιά. Δηλαδή, μπορεί στη μια να παρουσιάζεται η σκλήρυνση κατά πλάκας και να κυριαρχεί στην κλινική εικόνα και οι άλλες να είναι στο «σκοτάδι» ή το αντίστροφο.

Κανονικά με τι σημερινές γνώσεις που έχουμε για τις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και τις διάφορες κλινικές εκφράσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων, πρέπει να εξετάζουμε σωρεία αυτοαντισωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε όλο το εύρος της ασθένειας.

Δηλαδή, πέρα από το ποιοτικό γεγονός ότι κάποιο αντίσωμα εκφράζει μια αυτοάνοση διαδικασία, πρέπει να θεωρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει και πολυκλωνικές αντιδράσεις μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα με ή χωρίς κλινική έκφραση.

Είναι θέμα του γιατρού να γνωρίζει αυτές τις «λεπτές» διαδικασίες και να μπορεί να τις ανιχνεύει, τόσο με κλινικά όσο και με διάφορα άλλα εργαστηριακά μέσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε πράγματα στην τύχη, εάν δεν είμαστε εκατό τοις εκατό σίγουροι για τη μη ή όχι ύπαρξη τους.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Επιληψία, Alzheimer
Αναμφισβήτητα, εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό στους γιατρούς ότι υπάρχει μία έντονη κλινική σχέση της νόσου του Alzheimer και των επιληπτικών κρίσεων. Περισσότερα...



Η καθημερινότητα του «εντερικού» εγκεφάλου
Το έντερο, γενικά το γαστρεντερικό σύστημα, έχει ένα «δικό του» εγκέφαλο που λειτουργεί αυτόνομα, σχεδόν για τις δικές του πεπτικές διαδικασίες, αλλά και παράλληλα δίνει σήματα στο ανώτερο εγκέφαλο για συντονισμό τους Περισσότερα...



Μηνιγγιώματα και τα πρώτα κλινικά συμπτώματα
Το μηνιγγίωμα από την αρχή της ανάπτυξης του σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζει έντονη κλινική συμπτωματολογία Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 7/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit