• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών συμπτωμάτων στον ερυθηματώδη λύκο

Συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών συμπτωμάτων στον ερυθηματώδη λύκο

Συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών συμπτωμάτων στον ερυθηματώδη λύκο

Μονοσυμπτωματική εμφάνιση κάποιου νευρολογικού στοιχείου στον ερυθηματώδη λύκο ασφαλώς και υπάρχει. Δηλαδή, μπορεί να έχουμε ένα σύμπτωμα, όπως είναι π.χ. μια ψύχωση, μια επιληψία ή πονοκέφαλος που να κυριαρχεί στην κλινική εικόνα στον ερυθηματώδη λύκο. Βέβαια, αυτό δε συμβαίνει τακτικά, αλλά υπάρχει.

Σύμφωνα με τις δικές μας παρατηρήσεις εδώ στη Βιονευρολογική, σε περιστατικά με ερυθηματώδη λύκο, η συχνότητα εμφάνισης νευροψυχιατρικών μονοσυμπτωματικών καταστάσεων ανέρχεται περίπου στο πέντε με έξι τοις εκατό. Ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση και στη διαπίστωση της παίζει και ο χρόνος.

Εξαρτάται κάτω από ποια χρονική στιγμή, ποιες συνθήκες και σε πόσο χρόνο θα γίνει η διαδικασία της διάγνωσης, έτσι ώστε να πιστοποιηθούν και οι δυο διαγνώσεις.

Η πιστοποίηση όμως παρόλο που είναι δύσκολη, είναι απόλυτα αναγκαία για τη μετέπειτα θεραπεία, διότι αν κανείς πιστεύει ότι έχει μόνο ένα νευροψυχιατρικό νόσημα, ενώ πίσω κρύβεται ο ερυθηματώδης λύκος, τα αποτελέσματα οποιασδήποτε θεραπείας θα είναι πολύ διαφορετικά.

Ιδιαίτερα η περίπτωση του «χάσιμου» πολύτιμου χρόνου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οδυνηρή. Πρέπει λοιπόν κανένας να έχει στο μυαλό του τη διαφοροδιάγνωση αυτών των καταστάσεων και τον έγκαιρο εντοπισμό της μιας ή της άλλης κλινικής διάστασης.

Βέβαια, σήμερα όλα αυτά είναι εύκολα λόγω της ύπαρξης των μεγάλων διαγνωστικών μικροβιολογικών και βιοχημικών δυνατοτήτων που δίνουν τη δυνατότητα στον ερευνητή γιατρό να βρει αυτό που θέλει ή να αποκλείσει εκείνο που πιστεύει με σχετική ευκολία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γήρας και καταπληξία
Σε γηραιά, υπέρβαρα άτομα και με μεταβολικά προβλήματα όπως π.χ. διαβήτης ή θυρεοειδοπάθεια, έχουμε τακτικά την παρουσία μίας εκφυλιστικής υποθαλαμικής διαταραχής. Περισσότερα...



Τα προβλήματα μιας επενδυματικής κύστης
Επενδυματική κύστη είναι και αυτή μια μορφή καλοήθους επενδυμώματος, το οποίο αναπτύσσεται από επενδυματικά κύτταρα μέσα από τα χοριοειδή πλέγματα Περισσότερα...



H νόσος του Alzheimer και η γενετική προδιάθεση
Από την πρώτη διάγνωση της νόσου του Alzheimer που έγινε στις αρχές του 1900 από τον ίδιο τον Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ στο Μόναχο είχε διαπιστωθεί η στενή σχέση της αρρώστιας που φέρνει το όνομα του με γενετικούς προδιαθεσικούς παράγοντες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit