• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Παράγοντες των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων

Παράγοντες των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων

Παράγοντες των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων

Οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική, αναπτύσσονται πολυπαραγοντικά. Αυτοί οι πολλοί παράγοντες είναι κατά κύριο λόγο περιβαλλοντολογικοί, γενετικοί, ορμονικοί, ανοσολογικοί.

Κάτω από την εγκεφαλική λειτουργία και με τις διαταραχές του συντονισμού της προκύπτει πολλές φορές η παθογένεια αυτών των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων, παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός της εμφάνισης αυτών δεν είναι ακόμη γνωστός.

Κατά κύριο λόγο όμως η εμφάνιση αυτών σαν κλινική εικόνα με τις διάφορες μορφές που παρουσιάζονται οφείλει πάντα την ύπαρξη της στη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα με συνοδεία την εγκεφαλική δυσλειτουργία .

Έτσι λοιπόν για να το πούμε απλά, όταν παρουσιάζεται μια ρευματική πάθηση, πρέπει ο θεράπων ιατρός να ελέγχει δυο σπουδαίους παράγοντες.

Ο πρώτος είναι να κοιτάει αν η εγκεφαλική λειτουργία του ασθενούς είναι επαρκής και κατά δεύτερο λόγο τη σχέση με την κλινική εικόνα που παρουσιάζει η ασθένεια. Δηλαδή, να εξετάζεται πάντοτε ο αυτοάνοσος χαρακτήρας αυτών των παθήσεων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Επιληπτικές εγκεφαλοπάθειες
Οι χρόνιες περιπτώσεις επιληπτικών συνδρόμων, ιδιαίτερα όταν η εμφάνιση τους είναι και από την πρόωρη παιδική ηλικία, έχουν τακτικά μια δυσάρεστη εξέλιξη που καταλήγει σε μια μορφή εγκεφαλοπάθειας, με κύριο σύμπτωμα την διανοητική αποδιοργάνωση και καθυστέρηση Περισσότερα...



Αυχενική δυσκαμψία και διαταραχές της συνείδησης
Πάρα πολλές φορές εμφανίζεται μια ζάλη ή ακόμη και σκοτοδίνη ή αδυναμία συγκέντρωσης, γενικά μια συνειδησιακή διαταραχή, τόσο σε ότι αφορά το επίπεδο όσο και το περιεχόμενο, όταν έχουμε έντονους πόνους στον αυχένα, που συνοδεύονται και με αυχενική δυσκαμψία. Περισσότερα...



Η προστακτική της αυθεντικότητας και η τιμωρία του αυτοτραυματισμού
Σήμερα η κοινωνία έχει διαμορφωθεί μ’ έναν τέτοιον τρόπο που δημιουργεί πληθώρα «προστακτικών» συμπεριφοράς, που όταν ακολουθούνται κατά γράμμα μεγαλώνουν την παθολογική κατάσταση του νάρκισσου. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit